Le a vérszívókkal!

2023.07.10. 10:52

Több hajdú-bihari településen gyérítik a héten a szúnyogokat

Esős vagy szeles idő esetén változnak az időpontok.

Felveszik a harcot a szúnyogokkal

Forrás: illusztráció / MW-archív

A csapadékosabb időjárás miatt idén a tavalyinál erősebb a szúnyogártalom, a lárvák elleni biológiai védekezés április elején megkezdődött, május eleje óta pedig folyamatosak a kifejlett csípőszúnyogokat gyérítő kezelések is. Ezeket a beavatkozásokat földi úton, a települések lakott részein, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel végzik. A készítményt apró cseppekre bontva, nagyon alacsony dózisban juttatják ki az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. A legtöbb településen ULV technológiát alkalmaznak, amely csak csekély mértékben látható, így a közlekedést nem zavarja. Az idén már ezernél is több településen kellett a rovarok miatt beavatkozni, egyes térségekben visszatérő jelleggel, kétheti rendszerességgel dolgoznak a szakemberek - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A következő napokban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy és Vas vármegyében, a főváros Duna menti területein, valamint Komárom, Dunaújváros, Sopron és Szekszárd térségében kerül sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre. A katasztrófavédelem honlapján megtalálható a részletes településlista a tervezett gyérítési dátumokkal, de a lakosság az érintett önkormányzatok médiafelületein is tájékozódhat a munkákról. Esős, szeles időben a kezeléseket nem végzik el, a meghirdetett időpontot követő két napban végzik el a munkát.

A nagy melegben a csípőszúnyoglárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is megjelenhetnek a kifejlett egyedek. Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben felgyűlt vízfelületek biztosítanak élőhelyet. A ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztató alapján a lakosok is elvégezhetik, ezzel csökkentve a szúnyogártalmat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában