Helyzetjelentés

2023.07.14. 14:00

Hátat fordítanak a fiatalok Hosszúhátnak, pedig egykor nagy volt ott a gyerekzsivaj

Újabb elnéptelenedő hajdú-bihari település helyzetét ismertük meg, ezúttal a Szerephez tartozó tanyavilágra látogattunk el.

Bucsi Bernadett

A településrészt megközelíteni Szerep felől érdemes, Püspökladány felé nagyon rossz az út

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról korábban írtunk, a Haon sorozatban járja végig Hajdú-Bihar vármegye elnéptelenedő településrészeit. Csökmő-Kóróssziget és Létavértes-Cserekert után sorozatunk harmadik állomása a Debrecentől mintegy 70 kilométerre található, Szerep községhez tartozó Hosszúhát volt. A nyárfák és akácos erdő ölelte településrészen madárcsicsergés és gondozott porták fogadtak bennünket. Szerep felől lefordulva a főútról csak néhány perc – ennyire volt szükség ahhoz, hogy lassan végig guruljunk az Ág utcán. A kaviccsal végigszórt út végén romos, lakatlan ház és egy hajdani lóistálló. Beletelt egy kis időbe, mire egy ott élő házaspárral szóba tudtunk elegyedni, Egri Imréné és férje éppen ottjártunkkor értek haza. – Dolgoznak ilyenkor az emberek, vagy aki idősebb, az behúzódik a meleg elől – jegyezte meg nevetve az asszony, amikor megtudta, hogy majdnem kudarcba fulladt az utunk. 

Megtudtuk, hogy a házaspár a ’70-es években voksolt a nyugodt környezet mellett, Imre, miután a szerepi határban végigdolgozott fél évszázadot, kikötözött Hosszúhátra.

Egri Imréné és Egri Imre
Egri Imréné és Egri Imre
Forrás: Kiss Annamarie

Iskola, óvoda és bolt is volt

Elmondásuk szerint mintegy hatvanan élnek most a településrészen, – ahogy ők mondták – 25 szám van az utcában, néhány ház azonban üresen áll. Fiatalok alig akadnak, így vakáció ide vagy oda, gyerekkel nemigen találkozhattunk, mindössze egy-két háznál cseperedik kiskorú. Megtudtuk, hogy nem mindig volt ez így: korábban sok háznál születtek gyerekek, egy egész busz tele volt a kisiskolásokkal, és sok egyetemista is megfordult a településrészen. – Amikor én kikerültem ’70 után, akkor itt rengeteg egyetemista volt nyáron, jöttek dolgozni diákmunkára. Akkor még nem volt annyi gépesítés, sok munkaerő volt itt. Akkor még mozgalmasabb volt ez az út, nem volt ilyen nagy csend – mondta el Imre. A felesége pedig azonnal sorolni kezdte. 

Nem ez a két-három sor ház volt. Szerep felől, ahol régen volt a tároló, ott végig házak voltak, a legvégén volt az iskola és az óvoda. Ez már elpusztult. Akkor nagyon szép volt itt minden, mondjuk, most is rendezett minden lakott porta, mindenki gondozza. A kertes ház munkával jár, de mindenki megcsinálja.

Nem hagyják el a szülőhelyet

Régen az oktatási-nevelési intézmények mellett volt helyben bolt is, mára mindez a múlté. Különben sokat nem változott a hely, azt mondták Egriék. A tömegközlekedés megmaradt, busz és vasút is jár még. – Van, aki itt született, az nem megy el innen. A gyerekek kirepültek, máshol keresik a boldogulást. Szép itt, de nem mindenki adja fel a városi életet. Ez tanyavilág – mondta az asszony. 

Akik maradtak, már ezt szokták meg. Itt minden csendes, jó a levegő, az a rossz csak, hogy sok a szúnyog 

– tette hozzá a férje.

Szolgáltatás híján a legtöbb hosszúháti lakos Szerepen vagy Püspökladányban intézi az ügyeit, akadály nélkül, hiszen szinte minden háztartásban van autó. Aki szociálisan rászorul vagy saját maga nem tudná megoldani a bevásárlást, ahhoz segítők járnak ki időnként. A településrészt megközelíteni Szerep felől érdemes, Püspökladány felé nagyon rossz az út – erre az Egri házaspár is figyelmeztetett minket. A tanácsot megfogadva a járható utat szelve hagytuk maguk mögött a csendes tanyavilágot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában