Újabb mérföldkő

2023.07.04. 17:35

A jövő tehetségeit segíti a BMW és a Debreceni Egyetem együttműködése - fotókkal

Újabb mérföldkőhöz érkezett a német óriáscég szerepvállalása a Debreceni oktatásban.

Különleges ajándékkal gazdagodott az egyetem

Forrás: Molnár Péter

Bár a termelés majd csak 2025-től indul el a BMW Group debreceni gyárában, a német óriáscég és a cívisváros közötti kapcsolat most is aktív és intenzív. Ennek egy újabb mérföldköve érkezett el július 4-én: együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a BMW Group Debrecen, melynek keretében egy értékes és hasznos ajándékot is kapott az intézmény a német autógyártótól.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora
Forrás: Molnár Péter

– Magyarország Kormányának virtuóz teljesítménye, hogy a BMW hazánkat választotta, de az, hogy Debrecenben építi fel új gyárát, kicsit a mi érdemünk is – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, utalva a megelőző tárgyalásokra. Hozzátette: a római jog egyik alapelve a pacta sund servanda, azaz a szerződést teljesíteni kell. A mai nap pedig az, amikor az ígért vállalásokat írásba foglalják: a BMW és a Debreceni Egyetem szorosabbra fűzi kapcsolatát. – A Debreceni Egyetem az ország legnagyobb egyeteme, széles képzési spektrummal. A BMW Group számára nem csak azokat a szolgáltatásokat, képzéseket tudjuk nyújtani, amelyekre most szüksége van, de azokat is, melyekre a jövőben is szüksége lehet – emelte ki.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója elmondta, fontos mérföldkő a mai nap, hiszen az eddigi stratégiai megbeszéléseket valódi akciótervekké alakíthatják át. 

A lehető legjobb tehetségekkel, magasan képzett szakemberekkel szeretnénk együtt dolgozni. Már most számos karral kapcsolatban állunk, de ez csak a kezdet. Célunk, hogy hozzájáruljunk az oktatás széles spektrumához az óvodáktól kezdve egészen a felsőoktatásig

 – fogalmazott. Felidézte, a Debreceni Szakképzési Centrummal 2019-ben kötött együttműködésük ez évben lépett egy újabb szintre: szeptembertől 100 diák kezdi meg duális képzését a debreceni gyár képzési központjában.  

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója
Forrás: Molnár Péter

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: most a jövőbeni munkavállalók felvételére fókuszálnak, jelenleg ötszáz alkalmazottuk van Debrecenben. – Nemcsak a tapasztalt munkaerőt keressük, hanem olyan fiatal tehetségeket is, akikben megvan a megfelelő attitűd. Debrecenben debütál az új autó-architektúránk, új akkumulátorcsomagunk és az új szervízcsomagunk is. Mindezek mellett pedig számos olyan újdonságot is tervezünk, melyek szintén itt jelennek meg elsőként – sorolta, majd hozzátette: a munkavállalóik és jövőbeni munkavállalóik számára üzenik: a BMW jövője Debrecenben épül. Ezért is van szükségük a lehető legjobb felsőoktatási partnerre. Tudják, a Debreceni Egyetemmel terveiket valóra tudják váltani.

Debrecen történelmi időszakát éljük

– Egy olyan időszakát éljük most Debrecennek, amelyet nyugodtan jellemezhetünk történelmi időszaknak. 2019-ben a Debreceni Szakképzési Centrummal kötött megállapodás eredményeként kerülhetnek idén a világ egyik vezető autógyárának innovatív világával kapcsolatba a debreceni diákok, a mai naptól pedig az egyetem öt kara lép be ebbe az oktatás színvonalát emelő, jövőbe mutató együttműködésbe – mutatott rá Papp László, Debrecen polgármestere. 

Papp László, Debrecen polgármestere
Forrás: Molnár Péter

A BMW-t méltatva kifejtette, olyan vállalati kultúrát képviselő cég érkezett a városba, amelytől mindenki tanulhat. Az egyetemmel kötött megállapodás pedig azt üzeni: 

két nagyon erős szövetségese lett a városnak abban, hogy a fiatal tálentumokat a itthon tartsák.  

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: a BMW és a Debreceni Egyetem, mint két világmárka együttműködése révén rendkívül magas színvonalú, tudományágakra épülő ökoszisztéma jön létre, amely jelentősen növeli az itt szerzett diploma értékét, s erőteljesebb megjelenést biztosít a munkaerőpiacon. 

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke
Forrás: Molnár Péter

– Az egyetem mindig egyedi gondolkodású volt, s igyekezett a kollaborációkra is építeni. Városokkal, külföldi egyetemekkel és gazdasági társaságokkal keresi az együttműködési lehetőségeket, hogy a mindennapok fejlett tudását vihesse be a képzésekbe – emelte ki. Hozzátette: a BMW olyan partner, amely korunk kihívásai területén, mint a környezetvédelem, az energiakérdés és az energiatárolás, a fenntarthatóság és a mobilitás zászlóshajója.  

Forrás: Molnár Péter

Az ünnepélyes aláírást követően pedig leleplezték a BMW Group ajándékát, a BMW IX-modell metszetét, amely egyedülálló, látványos betekintést ad az autó működésébe, s segíti a hallgatók gyakorlati tudásának elmélyítését. 

BS

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában