Helyi közélet

2023.07.22. 10:00

Újvárosban nem fontos a béke ügye?

Haon.hu

A balmazújvárosi városháza

Forrás: Facebook / Balmazújváros Hivatalos Oldala / Borza János

Ahogy korábban már beszámoltunk, akárcsak országszerte, úgy Hajdú-Bihar vármegyében is csatlakozott több önkormányzat és a vármegyei önkormányzat is az Országgyűlés békepárti határozatához. Ez utóbbi lényege, hogy az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. 

Több, mint 512 napja tart az orosz-ukrán háború, ezrével érkeznek hazánkba a menekültek, a halálos áldozatok száma pedig folyamatosan növekszik. – A fegyverek szállítása a háború meghosszabbításának és eszkalációjának veszélyével jár, és minél tovább tart majd a háború, annál többen halnak meg – fogalmazott nemrég egy sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: arra kérnek mindenkit, hogy a háború eszkalálásának veszélye helyett a béke irányába tegyenek lépéseket.

A béke előmozdításának irányába tett lépés az Országgyűlés békepárti határozata, s azon települési- és vármegyei önkormányzatok döntései, amelyek csatlakoztak ehhez a határozathoz. Korábban érdeklődtünk Balmazújváros ellenzéki polgármesterénél, Hegedüs Péternél is, hogy mi az oka annak, hogy a képviselő-testület eddig nem tűzte napirendjére csatlakozását a békepárti határozathoz. A városvezetőnek az alábbi kérdéseket küldtük, melyekre azóta sem érkezett válasz, úgy tűnik, a béke kérdése nem igazán foglalkoztatja a balmazújvárosi önkormányzatot.

  • Tervezi-e a képviselő-testület tárgyalni az Országgyűlés békepárti határozatához való csatlakozást? Amennyiben nem, annak mi az indoka?  
  • Mi a véleménye arról, hogy az ellenzéki képviselők – köztük a Momentum, Párbeszéd, Mi Hazánk képviselői – nemmel szavaztak, míg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció képviselői egyik gombot sem nyomták meg a szavazás során?  
  • Mi a véleménye arról, hogy az ellenzéki politikusok a fegyverszállításokat preferálják? Egyetért velük? Balmazújváros is a háború pártján áll?  

A feltett kérdéseinkre továbbra is várjuk Hegedüs Péter válaszát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában