Debreceni Egyetem

2023.06.07. 10:16

Professzorokat díjaztak a Debreceni Egyetemen

A díjátatók után előadást is tartottak a kitüntetett egyetemi tanárok.

Idén Paragh György egyetemi tanárnak ítélték oda a kitüntetést

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Krompecher István, valamint Went István Emlékérem és Jutalomdíjat adományozott Paragh György és Csiba László egyetemi tanároknak. A kedden átadott kitüntetésekkel a professzorok oktatói munkáját, továbbá a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredményeiket ismerték el – olvasható a debreceni intézmény szerdai közlésében.

Krompecher István akadémikus emlékének ápolására és egyben az egyetemi oktató munkában több éven át nyújtott kiemelkedő teljesítmény legmagasabb elismerésére kétévente Krompecher István Emlékérem és Jutalomdíj adható. A kitüntetett személyéről – az Általános Orvostudományi Kar Tanulmányi Bizottságának javaslata alapján – a Kari Tanács dönt. Idén Paragh György egyetemi tanárnak ítélték oda a kitüntetést.

Paragh György 2003 és 2012 között az I.sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, 2012-től 2018-ig pedig az egységes Belgyógyászati Intézet vezetője volt. A professzor pályája kezdete óta rendszeresen részt vesz a magyar és az angol nyelvű belgyógyászati oktatásban. A Belgyógyászati Klinikán problémaorientált oktatást végez, ami elősegíti a hallgatók gyakorlati készségének javítását.

Meggyőződésem, hogy a Kari Tanács bölcs döntést hozott, amikor professzor úrnak ítélte a díjat. Paragh György tizenkétszer nyerte el az ÁOK Év oktatója címet, nála elhivatottabb, az oktatás iránt elkötelezettebb kollégánk kevés van. Példaértékű oktatási tevékenységet folytat, és mindig a hallgatók rendelkezésére áll 

– emelte ki Mátyus László, az ÁOK dékánja.  

A méltatást követően Paragh György Primer és szekunder hyperlipoproteinaemiák jelentősége fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegekben címmel tartott előadást, majd átvette a kitüntetést Mátyus Lászlótól, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánjától.  

A Went István Emlékérem és Jutalomdíj a neves professzor emlékének ápolására és egyben a kísérletes orvostudomány területén elért magas szintű tudományos eredmények elismerésére szintén kétévente adható. A kitüntetett kiválasztásánál figyelembe kell venni a jelölt tudományos teljesítményét. A díjazott személyéről - az Általános Orvostudományi Kar Tudományos és Innovációs Bizottságának javaslata alapján - a Kari Tanács dönt. A Went István Emlékérem és Jutalomdíjjal 2023-ban Csiba László egyetemi tanár több évtizedes tevékenységét ismerte el a kar.  

Went István Emlékérmet és Jutalomdíjat kapott Csiba László
Went István Emlékérmet és Jutalomdíjat kapott Csiba László
Forrás: unideb.hu

Csiba László 1992 és 2017 között vezette a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáját. Japánban szerzett tapasztalatai alapján létrehozta a stroke diagnosztikájában és a kutatásban kiemelkedő szerepet játszó debreceni neuroszonológiai laboratóriumot. Irányítása alatt a klinika a stroke-kutatás és -ellátás nemzetközileg is elismert központjává vált.  

– Csiba László professzor megfigyeléseit csaknem 300 tudományos közleményben jelentette meg. Új módszereket publikált a kísérletes fokális agyi ischemia metabolikus következményeinek (regionális pH) a vértartalom és a kálium-eloszlás vizsgálatára. Klinikai megfigyeléseit stroke, illetve stroke-veszélyben élő betegeken végezte. Tudományos vizsgálatai a fokozott stroke-veszélyben élők korai diagnosztizálását teszik lehetővé – méltatta Csiba László tevékenységét Mátyus László professzor.  

Az idei kitüntetett A betegágytól a boncasztalig: klinikai, klinikopatológiai megfigyeléseink stroke-ban és rizikóbetegségeiben címmel tartott előadást a keddi ünnepségen. Csiba Lászlónak ezt követően a kar dékánja adta át a Went István Emlékérem és Jutalomdíjat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában