Emlékezet

2023.06.01. 16:18

Parcellakő jelzi a nemzeti sírkerthez sorolt sírokat Debrecenben

Jelölőkövet helyeztek el a debreceni nagyerdei temetőnél

Forrás: Czinege Melinda

A Nemzeti Örökség Intézete információs parcellakövekkel jelöli meg az ország azon temetőit, amelyekben a nemzeti sírkert részeként védett sírok találhatók. Ennek keretében az intézet képviselői csütörtökön jelölőkövet helyeztek el a debreceni nagyerdei temetőnél, ahol 88 védett sír található.

Tavaly márciusban kezdetét vette egy országos programsorozat, amelynek célja, hogy hónapról hónapra minél több temetkezési helyen „felkiáltójelként” álljon egy parcellakő, ami méltó módon hirdeti, hogy ott a Nemzeti Sírkertbe sorolt védett sírok vannak – ezzel is őrizve nemzetünk nagyjainak emlékét. 

temető, parcella, sírkő, Debrecen, Haon
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen is csatlakozott a kezdeményezéshez, így június 1-jétől a cívisvárosban is modern eszközökkel tájékozódhatunk a magyar nemzetért fáradozó azon nagyjainkról, akik itt nyugszanak. A Nemzeti Örökség Intézete és Debrecen Polgármesteri Hivatala csütörtökön ünnepélyes keretek között helyezte el a parcellakövet a Nagyerdei temetőben.

 

Több mint 6 ezer 200 sír, 700 temetkezési hely

– A parcellakő tetején egy QR-kód található, ami tulajdonképpen egy ajtó. Ha beolvassuk, akkor belépünk rajta és feltárul előttünk Debrecen nagyjainak élete, munkássága, mindaz, amit a nagy elődök a városból hazánkért tettek – mondta el az eseményen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója. 

A ma felavatott parcellakő, amit okos parcellakőnek neveztünk el, a rajta található QR-kód segítségével olyan személyeket, életutakat mutat be nekünk, amelyeket jó, ha sok évre tulajdonunkká teszünk és továbbadjuk gyermekeinknek is

 – hangsúlyozta.

temető, parcella, sírkő, Debrecen, Haon
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, a magyar nemzet számára maradandót alkotó személyek temetkezési helyének védelmére született meg a Nemzeti Sírkert Intézménye, amely immár több mint 6 ezer 200 sírt számlál országszerte, mintegy 700 temetkezési helyen. – Azért indítottuk tavaly útjára az okos parcellakövek telepítését, hogy ezek segítségével bárki, aki olyan temetkezési helyen jár, ahol Nemzeti Sírkert részeként védett sírok találhatók, megismerhesse ezeket a különleges életutakat – tudatta.

temető, parcella, sírkő, Debrecen, Haon
Puskás István, Debrecen alpolgármestere
Forrás: Czinege Melinda

A közösség ereje

Puskás István alpolgármester beszédében úgy fogalmazott, egy közösség erejét, összetartozását nagyon erősen mutatja az, hogyan bánik az elődei emlékével. – Szokták mondani, egy ember addig él, amíg emlékeznek rá – jegyezte meg. Nyomatékosította, Debrecen városa igyekszik azzal a törődéssel, figyelemmel gondozni az itt található emlékhelyeket, amilyen törődéssel és erővel igyekszik saját identitását megtartani, és közösségének kohézióját erősíteni.

– Nem túlzás azt mondani, hogy nemcsak Magyarország, hanem egy egész Kelet-Európa egyik legfontosabb, leginkább karbantartott köztemetőjében állunk, és az a gondosság, ahogyan a közösségünk a családoktól, a fenntartóig ezt a teret gondozza, megmutatja azt a figyelmet, amivel a múltunk és identitásunk felé fordulunk – tette hozzá.

temető, parcella, sírkő, Debrecen, Haon
Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke
Forrás: Czinege Melinda

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rámutatott, hálásak lehetünk a Nemzeti Örökség Intézetének, mert az okos parcellakövek segítségével országszerte a megőrzés és az emlékezetkultúra mérföldköveit helyezik el. Emlékeztetnek az emlékezésre, és a megbecsülésre érdemes személyiségekre. – Számontartási kötelezettségünk fejlesztéséhez minden jel és minden impulzus nagyon fontos, felértékelődnek ezek az apró kövek, mert egyrészt van bennünk hanyagság és megszokás; másrészt vannak, akik az amnéziaszint növelésén dolgoznak és a felejtéskultúra elszánt harcosai – fogalmazott.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában