Vakáció!

2023.06.16. 14:12

Fesztiválhangulatban búcsúztatták az évet a Fazekasban – fotókkal, videóval

Kigyűltek a betűk, kezdődik a vakáció: évet értékeltünk két debreceni középiskolással.

Nyárváró debreceni középiskolásokat kérdeztünk a terveikről

Forrás: Czinege Melinda

Egymás után csapják le a diákkezek az UNO-kártyákat az udvari rögtönzött asztalra, azaz egy térdre tett irattartó mappára. Tornyosul a pakli, nagy hahoták tartják erről is, arról is a stócot. A parti addig tart, amíg egy tanár megjelenik egy izgalmasnak ígérkező társasjátékkal és bekuckózik a felderülő arcú fiatalok közé, csak a szakálla miatt tűnik ki közülük, egyébként teljes természetességgel, örömmel fogadják új játszótársukat. Az udvar egyik sarkán egy csapat röplabdát igyekszik minél tovább a levegőben tartani, a másik végén kosárlabda pattog, a kettő között kisebb-nagyobb csoportokban padokon, egy lefordított kenun vagy az aszfalton ülve csevegnek fiatalok a napfényes csütörtökön. Egy koncert is készülőben van, hangolnak a zenészek, fel-felcsendül egy dalrészlet próbaképp. Egy szabadtéri fesztiválnak hihetném, ha nem emlékeznék arra az öt perccel ezelőtti eseményre, ahogyan beléptem a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium nagy fakapuján. Így telik a 150 éves intézményben a vakációra hangolódás, amitől ottjártunkkor már csak egyetlen v-betű választotta el a középiskolásokat.

Jeleskedtek a tanévben

A felirat előtti hosszú, munkás időszakról és az „ó” után várható élményekről Kálmán Zillével és Nagy Ivettel beszélgettünk. A barátnők mindketten a 10. b osztályban jeleskedtek, spanyol kéttannyelvű tagozatosként. A jeleskedés ezúttal nemcsak újságírói szófordulat: előbbi egyetlen négyest gyűjtött be, utóbbi kitűnő bizonyítványt tudhat magáénak, s mint kiderült, ebben rengeteg energiájuk van. Zille a számos vívóedzése és versenye mellett érte el ezt az eredményt, Ivett pedig úgy nyilatkozott, idén olyan tantárgyakból is bizonyított – főként magának –, amelyeket korábban nem kedvelt és úgy érezte, nehezen megy neki. Sokat tanult ezért a sikerélményért.

A jegyek miatti izgalom a legtöbb diáknak június 8-án véget ért, csak néhány felelet vagy beadandó akadt utána a kétesre állóknak. Azóta felszabadultabban telnek a napok az iskolában.

Nagyon szeretem az utolsó heteket, mindenki lazább és több lehetőségünk van kint lenni az udvaron. Ilyenkor több spanyolos osztály jön össze röpizni, beállnak a lektorok is; jó közösségben lenni

– mondta Ivett, akinek az érdeklődése sokrétű. Érdekli a pszichológia és a közgazdasági pálya, de nagy cégek kreatív arculattervezése is a jövőképe része. A nyáron két külföldi út áll előtte, egy családi tengerparti nyaralás és egy középiskolai szervezett utazás Angliába. Mindezek mellett szeretne lakhelyén, Hajdúszoboszlón a kulturális központban rendezvényszervezést segítő diákmunkát vállalni.

Zille és Ivett
Forrás: Czinege Melinda

A kanadai vagy spanyolországi (sport)orvosi jövőt álmodó Zillének kevesebb a mozgástere a programok tekintetében, teljesen betáblázott a következő néhány hónapja; versenyek és edzőtáborok érik egymást. Reménykedik, hogy belefér majd egy egyhetes londoni pihenés a családjával. Az érettségihez szükséges kötelező közösségi szolgálatra már egyiküknek sincs gondja, az első adandó alkalommal teljesítették: Ivett gyermekekre vigyázott egy táborban, Zille pedig versenybíróként szorgoskodott tavaly.

Még a tanórák is tudnak hiányozni

Bár a szívük húzza már őket az intézmény kapuján kívülre, elárulták, mindkettőjüknek a barátok kezdenek el hiányozni elsőként a nyári szünetben, de igyekeznek találkozni olykor a vakáció alatt is. 

Ivett elmondta, biztosan nem hétfőn tör rá az érzés, de augusztus környékén neki már a tanórák is hiányoznak. Ahogyan fogalmaz, egy idő után szüksége van az információbevitelre.

Ez azonban még távoli időpont, most még élvezhetik a Tanárock (Balázs Tivadar, Fazekas Attila Győző, Kecskeméti János, Szegediné Kemecsei Éva, Szőke László) vakációváró koncertjét. A pedagógusokhoz ezúttal Kocsán Ágnes tanárnő és egy diák, Kiss Laura csatlakozott. Ha fazekasos diákok nyara legalább olyan hangulatú lesz, mint a csütörtöki „iskolai” napjuk, akkor remek időszak áll előttük. 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában