Koszorúzás

2023.05.09. 18:31

Arra emlékeztek Debrecenben, amikor „véget ért egy régi világ, és elkezdődött egy új”

A II. világháború európai hadszínterein zajló harcok befejezésének 78. évfordulója alkalmából Debrecen önkormányzata május 9-én koszorúzást rendezett a Medgyessy-sétányon, a világháborús emlékműnél.

Forrás: Miskolczi János

Puskás István alpolgármester a megemlékezésen úgy fogalmazott, azokra a hősi halált halt katonákra, munkaszolgálatosokra és civilekre emlékezünk, akik Magyarországon és Európa szerte áldozatul estek minden idők legborzalmasabb, legpusztítóbb háborújának. Mint mondta, 78 évvel ezelőtt véget ért egy korszak, 1939 és 1945 között pedig nem csak emberéletek millióit, épületeket és anyagi javakat vesztettünk el, hanem Európa számos ideáját is. – Azokat az eszméket, amelyek az európai felvilágosodás nagy korszakában mozgatták a világot, megcáfolta a második világháború – jelentette ki az alpolgármester. Theodor Adorno német gondolkodót megidézve azt mondta, hogy Auschwitz után nem lehet már verset írni, az európai humanitás alapvető értékei kérdőjeleződtek meg a második világháború szörnyűségei során.

Megjegyezte, a háború 78 évvel ezelőtt véget ért, de a veszteségek és a traumák mind a mai napig éreztetik hatásukat Európában. – Véget ért egy régi világ, és elkezdődött egy új, egy olyan világ, amelynek, mi itt, Európa keleti felén hosszú évtizedeken keresztül a vesztesei voltunk – fogalmazott. Kiemelte, bár Magyarország újjáépült a második világháború veszteségei után, de több évtizedes újabb nehéz időszak következett, és csak 1990-ben, a rendszerváltás idején kezdtük el újra nyitni az országunkat. 

– Európa szerencsésebb felén ugyanekkor ebből a tanulságból megszületett egy gondolat, amely az ’50-es évektől tettekké vált, és évtizedeken keresztül épült. Elkezdett épülni egy olyan új Európa, amelyhez immár mi is közel húsz éve tartozunk, ez pedig az Európai Unió. Nem véletlen, hogy a mai napon nemcsak a második világháború európai harcainak a végét ünnepeljük, hanem a mai nap az Európai Unió napja is – jelentette ki. Ahogy mondta, a mai napon egyrészt emlékezünk a veszteségeinkre, de lassan húsz éve részesei lehetünk annak az ünneplésnek, amely viszont a második világháború utáni új korszakát élteti Európának. 

koszorúzás, megemlékezés, Debrecen, II. világháború
Forrás: Miskolczi János

Emlékeztetni kell magunkat arra, hogy miből is született meg az Európai Unió, amelynek alapgondolata nem más volt, mint a béke. Az a vágy hívta életre, hogy ne ismétlődjenek meg a második világháború szörnyűségei Európában, hogy ne ropogjanak újra fegyverek és ne vesszenek el ártatlan életek. Erre a gondolatra ma mindennél jobban emlékeztetni kellene magunkat és emlékezni kellene Európának is.

– Bízom benne, hogy a mai napon a béke hangja is elő fog kerülni, hiszen látjuk nap mint nap, hogy az európai együttműködés alapja az a béke, amelyet már 78 éve őrzünk itt Európa immár boldogabbik felében. Magyarország, a magyar társadalom és a kormány nap mint nap bizonyítják, hogy ezen európai értéknek őrzője – húzta alá Puskás István. 

A világháborús emlékmű talapzatán Debrecen és Hajdú-Bihar vármegye önkormányzata, a református egyház, fegyveres testületek, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat – olvasható a városháza közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában