Közgyűlés

2023.05.24. 17:28

Eredményes a Debreceni Vagyonkezelő, de a DKV elviszi a nyereségét

A DV Zrt. és a közlekedési társaság beszámolója is a képviselők elé kerül.

A vírushelyzet még tavaly is negatív hatással volt a közlekedési társaságra

Forrás: Illusztráció: Napló-Archív

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2022. évi beszámolójáról is tárgyalnak a debreceni képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén. Az előterjesztésben foglaltak szerint a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. adózás előtti eredménye 2022. évben 3 milliárd 832 millió 453 ezer forint volt. Árbevétele a 2021. évihez képest 8 milliárd 209 millió 322 ezer forinttal nőtt, mégpedig 9 milliárd 965 millió 913 ezer forintra, amit saját tulajdonú ingatlan értékesítésből, tagvállalatoknak nyújtott üzletviteli tanácsadásból, bérleti díj bevételből, illetve reklámértékesítési tevékenységből sikerült realizálni.

Hangsúlyozzák: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. az eredményesen gazdálkodó társaságaitól befolyó osztalékot nem a működésére használja fel, hanem a cégcsoport belső finanszírozására, a veszteséges tagvállalatai saját tőkéjének pótlására, valamint a beruházások támogatására fordítja.

A vállalatcsoport a konszolidált, korrigált (külső tagok részesedésére jutó eredményt nem tartalmazó) adózott eredménye 4 milliárd 517 millió 117 ezer forint; ez a vállalatcsoport eddigi legnagyobb eredménye, több, mint az eddigi legmagasabb, a 2019. évi 2 milliárd 865 millió 95 ezer forint volt. 

A kiugró eredmény elsősorban a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. ingatlanértékesítéseiből származó 2 milliárd 655 millió 929 ezer forint eredményének, valamint a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 1 milliárd 294 millió 635 ezer forint összegű eredményének köszönhető. Emellett kiemelendő a stabil eredménytermelő Cívis Ház Zrt. 797 millió 307 ezer forint, és a DV Parking Kft. 265 millió 160 ezer forint eredménye

– írja az előterjesztés.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. által irányított vállalatcsoport 2022. évi likviditási helyzete, pénzügyi mutatói az előzetes várakozásoktól kedvezőbben alakultak, melynek köszönhetően nem volt szükség az önkormányzati készfizető kezességvállalásra a DKV Zrt. és az OTP Bank Nyrt. közötti kölcsönszerződésből eredő, DKV Zrt.-t terhelő fizetési kötelezettségre vonatkozóan.

Többféle negatív hatás

Ugyanezen előterjesztés része a DKV Zrt. 2022. évi beszámolóját is tartalmazza a helyi személyszállítási közszolgáltatás ellátásáról. 

A DKV Zrt. 2022. évi közszolgáltatási tevékenységét befolyásoló hatások sorában megemlítik, hogy azt még tavaly is befolyásolta a vírushelyzet. A 2022. június 14-ig központilag biztosított díjmentes utazási lehetőség hatással volt a bevételek alakulására. Bár tavaly újból növekedésnek indult a közösségi közlekedési eszközöket használók aránya, azonban az időközben jelentősen megemelkedett energia árak, üzemanyag árak, bérköltségek és egyéb megnövekedett költségek szintén negatívan érintették a DKV Zrt. gazdálkodását, működését.

A jelentős mértékben megváltozott kamatkörnyezet miatt a likviditáshoz szükséges hitelállomány kamata a többszörösére növekedett. A központi költségvetésből nem kapott normatív támogatást,  valamint a Kormány által biztosított ingyenes utazások után igényelhető szociálpolitikai menetdíjtámogatás mértéke sem fedezi az ezzel kapcsolatban ténylegesen felmerülő költségeket. A közösségi közlekedés folyamatos fenntartása érdekében meghozott intézkedések, többek között a menetrendi beavatkozások csak részben ellensúlyozták az előre nem tervezhető költségnövekedések okozta hiányt.

A belföldi értékesítés nettó árbevétele 3 milliárd 935 millió 500 ezer forint volt, mely 193 millió forinttal elmaradt a tervezettől, és 821 millió forinttal több a 2021. évinél.

 Az üzemi szintű bevételek a 2022. évi tervhez viszonyítva (4 milliárd 802 millió forint) nagyobb összegben realizálódtak (5 milliárd 101 millió forint).

A DKV Zrt. 2022. évre vonatkozóan a bevételekkel nem fedezett indokolt költségeinek kompenzálását a kötöttpályás személyszállítási tevékenységhez kapcsolódóan 2 milliárd 806 millió 546 ezer forint összegben, az autóbusszal végzett személyszállítási tevékenységhez kapcsolódóan 4 milliárd 566 millió 211 ezer forint összegben kezdeményezi. 

Szerződés szerint ehhez még hozzájön egy saját tőkére vetített észszerű nyereség számított összege, 2022. évben a DKV Zrt. módosított kompenzációs igénye 7 milliárd 406 millió 235 ezer forint.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában