II. Debreceni Szakmafesztivál

2023.05.13. 14:24

Fekete kígyó nőtt ki a porból Debrecen belvárosában – fotókkal, videóval

A karrierutak térképe rajzolódott ki a cívisváros főterén szombaton: második alkalommal rendezték meg a szakmafesztivált, amelyen 35 partnerintézmény mutatkozott meg.

A szervező Debreceni Szakképzési Centrum 35 partnere mutatkozott be egy-egy standnál

Forrás: Kiss Annamarie

Egy pörgő „szerencsekerék” vonzott először magához a Kossuth téren szombaton  délelőtt, pedig számos lehetőség volt választani a II. Debreceni Szakmafesztiválon: a szervező Debreceni Szakképzési Centrum 35 partnere mutatkozott be egy-egy standnál. A többek között látványos kémiai kísérletekkel, gyermekjátékokkal, szépítkezési lehetőséggel, tűzoltóautóval, színpadi szakmai előadásokkal tarkított esemény nemcsak a célközönséget, a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, illetve szüleiket érdekelte, hanem a futóbiciklivel hajtó óvodás korú gyermeket, akinek a hivatás szó még messze derengő hajnali fény, és jelen volt kerékpározó nyugdíjas korú hölgy is, akinek pedig háta mögött hagyott délibábnak tetszenek a munkahelyi mindennapok.

Épp egy ilyen hölgy pördített egyet a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola bódéja előtt, egy zsákbamacskába rejtett csokis ostyával lett gazdagabb, mosollyal az arcán tekert el. Talán ez az öröm az egyik oka, amiért a kerék őrei, Balogh Viven Ilona és Pásztor Nikolett a cukrászszakmát választották. Édességgel könnyű felderíteni bárkit. Vivien korábban otthon is szívesen sütött, de szeretné maga mögött hagyni a „konyhanyelvet”, s e mesterség szakszavait felsőfokon ismerni. Mint mondta, már az első évben sok újdonsággal találkozott, bővült a tudástára. Nikolett más vendéglátóipari szakmái mellé szeretné megszerezni ezt a végzettséget is, de egyelőre nem akadályozza határozott célkitűzéssel a jövő – reményei szerint – sokszínű lehetőségeit a hivatás tekintetében.

A lányok kezei alól kikerülő tortamesterművek vízióival távozom, a DSZC Kreatív Technikumának vidám képviselői mellett lassítanom kell, hogy tüzetesebben megnézhessek egy nagy, virágokkal díszített papírt, és meggyőződhessek róla, hogy nem nyomtatott képet látok. Ketten dolgoznak rajta, egyszerű ceruzával, kevéssel arrébb frizura készül, de az intézményben divatszabónak, bőrtermékkészítőnek és dekoratőrnek is tanulhatnak a diákok.

Forrás: Kiss Annamarie

Porcukor – betűzöm egy fehér műanyag flakonon a feliratot. Egy pillanatig elbizonytalanodom, hogy a cukrászok standjánál járok-e megint, de méterekkel arrébb sétáltam. A másik flakonon lévő hidrogén-karbonát címke – és a fabódé méretes cégére – segít eligazodni, ez itt a DSZC Vegyipari Technikumának a tere. Az asztal mögött az iskola egy ifjú tehetsége, a kilencedikes Bodó Ákos szór egymásra egy kerámiatányérban különböző anyagokat, és helyez melléjük egy égő gyufaszálat. A porokból szépen lassan egy „fekete kígyó” növekszik ki. Közben a fiatal, aki nemrégiben országos kémiaversenyt nyert, elmagyarázta, pontosan mi történik itt, és vattacukorillat terjengett a levegőben, de az asztal másik végén kevésbé orrkímélő folyamatot kísértek figyelemmel gyerekek. Egyikük meg is jegyezte, pont ilyen égett szag van, amikor leég a porlasztó. Biztosra veszem, hogy ez az autó- és gépipari érdeklődésű fiatalember már járt a rendezvény kiemelt partnere, a BMW Group Gyár vagy a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum bemutatkozó pultjainál.

A lehetőségek városa

A rendezvényen ugyan már reggeltől várták az érdeklődőket, a hivatalos megnyitót 11 órakor tartották. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke köszöntötte elsőként a jelenlévőket. Hangsúlyozta, Debrecen a lehetőségek városa. Olyan hely, amely a fiataloknak páratlan lehetőségeket kínál.

Barcsa Lajos alpolgármestertől megtudhattuk: a város stratégiájának középpontjában áll, hogy minél több tehetséget megszólítsanak, és kísérjék egészen addig, míg szaktudásukkal Debrecen előrelépését, javát szolgálhatják. Elhangzott, a Debreceni Szakképzési Centrum a kezdeti 7500-ról jövőre jó eséllyel 12 ezerre növelheti diákjainak létszámát. – Az elmúlt években több mint 18 ezer új munkahelyet hoztunk létre közösen a cégekkel. Azt érzékeljük, a helyi vállalatoknak szükségük van a szakképzési centrumból érkező tehetségekre. Rövid távon napirenden van három szakképzési intézmény fejlesztése, bővítése – tette hozzá.

Százan már a BMW színeiben

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja beszámolt arról a gyakori tapasztalásról, hogy amikor meghirdetik egy új szakma tanulásának lehetőségét, folyamatosan gyarapodik a képzés hasznosulásának tere, mert újabb és újabb gazdasági szereplők jelennek meg, válnak szövetségesükké, jövőképet mutatva a fiataloknak. Felidézte a néhány héttel ezelőtt lezajlott, magas színvonalú szakmai elvárásokat támasztó kiválasztási programot, melynek eredményeképp száz tanuló kezdheti meg a duális képzést a BMW Group Gyárral együttműködve. 

Kiemelte, a DSZC diákjai sokféle út közül választhatnak, a továbbtanulni vágyók előtt nyitva áll a Debreceni Egyetem ajtaja is.

Kézzelfogható jövőhatározó

Barabás Botond, a BMW Group Gyár Debrecen képzési vezetője hangsúlyozta: a BMW oktatási-képzési szempontból is jó otthonra lelt a vármegyeszékhelyen. Ez a rendezvény is tükrözi, hogy a város, a DSZC és az egyetem mekkora energiát fordít a lehetőségek megmutatására a fiataloknak. Úgy fogalmazott, ezek az impulzusok, a kézzelfogható, kipróbálható dolgok segítik a gyerekeket, hogy a jövőjük zálogát, a nekik megfelelő szakmát kiválaszthassák.

A rendezvény szakmai előadásokkal és a bódék színes kínálatával egészen este nyolc óráig várja az érkezőket. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában