Hányat sikerült eltalálni?

2023.04.22. 09:40

Vigyázzunk a környezetünkre, de ne csak a Föld napján! – világnapi kvíz

Immár 53 éve minden esztendőben április 22-én, a Föld napján figyelmeztet a világ: tennünk kell a bolygónk jövőéért.

A Föld napja alkalmából vármegyénkben is sokfelé szerveznek környezetvédő programokat, a debreceni Szoboszlói úti óvodások például virágot ültettek nemrégen

Forrás: Kiss Annamarie

Ijesztőnek hangozhat, azonban a tudományos bizonyítékok alapján, ha a következő évtizedben nem változtatunk radikálisan, szembe kell majd néznünk azzal, hogy visszafordíthatatlan károkat okozunk a természetben, társadalmaink pedig összeomlanak

– Sir David Attenborough természettudós, dokumentumfilmes ezekkel a gondolatokkal igyekszik felnyitni a ma emberének szemét. Félelmetes? Igen, az. Ugyanakkor szükségszerű.

Nem dughatjuk a fejünket a homokba akkor, amikor az életvitelünk eredményeként ma már a Föld egy Celsius-fokkal melegebb, mint az iparosodás előtt volt. A tudósok jóslata szerint mindez évtizedeken belül 1,5, majd 2 fokra is emelkedhet változtatás nélkül, előre megjósolhatatlan katasztrófákat okozva. A klímaváltozást legfőképpen az üvegházhatású gázok kibocsátása okozza. Ahhoz, hogy a másfél fok globálisan tartható legyen, alternatív energiafelhasználást kell találni, 2030-ra a felére kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re pedig összességében nullára.

Hétköznapi emberként ekképp

A Föld napja mozgalom lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a globális felmelegedés problémájára. A bajjal szembesülve nem megijedni kell, hétköznapi emberként a hétköznapok szintjén kell megoldást találni, és úgy térni nyugovóra esténként, hogy tőlünk telhetően a legtöbbet megtettük a közvetlen környezetünk védelméért. Nem globális változást kell egy embernek előteremtenie, helyette csatlakozhatunk egy közös, környezettudatos gondolkodáshoz. Az otthonainkat például energiatakarékossá tehetjük sok más mellett szigeteléssel; energiatakarékos berendezésekkel, és nem mellesleg a pazarlásról is leszokhatunk. Utóbbi esetében sokszor csak a feleslegesen nagy mennyiségben felvásárolt élelmiszerre gondolunk, pedig a víz- és az energiafelhasználásra is oda kell figyelni. Apró lépés, mégis sokat jelenthet, ha nem hagyjuk csöpögni a csapot, ha lekapcsoljuk a villanyt egy olyan helyiségben, ahol senkinek nincs pluszfényforrásra szüksége, vagy ha kihúzzuk a konnektorból a használatlan töltőt. A bevásárlókocsiba is tehetünk az országon belül előállított élelmiszereket, és a rohanás helyett néha átgondolhatjuk azt is: valóban szükségem van erre?

A világnap alkalmából tíz kérdésből álló kvízzel is készültünk, jó szórakozást hozzá!

1.
A legelső Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére húszmillió amerikai állt ki a természetvédelemért. Mikor történt az esemény?
2.
Évekkel később Denis Hayes és barátai közös felelősségvállaásra hívták fel a figyelmet. Mely évre datálható a környezetvédelem világmozgalommá válása?
3.
Denis Hayes és barátai 1989-ben létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Hol alakult meg a hírközpont?
4.
A nemzetközi felhíváshoz Magyarország az elsők között csatlakozott. A magyar környezetvédők 1990-ben alapítványt és hírközpontot hoztak létre az első hazai Föld napi programok koordinálására. Hogy nevezték el az alapítványt?
5.
Több milliárd fával csökken a Föld erdőállománya évente, ezért többek közt a nemzetközi Föld Napja Hálózat arra biztat mindenkit, hogy ültessen és gondozzon fát. A Föld napjához kötődően elindult a Fákat a Földnek felhívás. Mi volt célja?
6.
A Föld és a saját egészségünk érdekében is fontos, hogy csökkentsük az állati eredetű termékek fogyasztását. Ennek érdekében évekkel ezelőtt kezdeményezés is indult. Mi a neve a kezdeményezésnek?
7.
Hányadik bolygó a Föld a Naptól számítva?
8.
Mi a Föld napja jelmondata?
9.
Jelenlegi ismereteink szerint hány milliárd éve alakult ki a Föld?
10.
Milyen időközönként fordul meg a Föld a (képzeletbeli) tengelye körül?

BBI

A felhasznált fotók forrása: Wikipedia, Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában