Testületi ülés

2023.04.22. 12:44

Infláció ide, energiaválság oda, nyereséges lett a szoboszlói Hungarospa

Harminchat témát vettek végig, az egészségügyi ellátást érintő fontos ügyekben is határoztak az április 20-i testületi ülésen.

Forrás: MW-archív

A külső tényezők, az infláció, az energiaválság ellenére kiemelkedő évet zár a Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt.

A cég 273,6 millió forint nyereséget produkált. A dolgozói állományi létszám 6 százalékkal nőtt, közel 500 főt foglalkoztatnak. A tulajdonosi jogot gyakorló képviselő-testület elfogadta a vállalat beszámolóját az április 20-i ülésen. A határozatokban foglaltak érvényesítésére a zrt. éves közgyűlésén Czeglédi Gyula polgármestert hatalmazták fel.

Szintén elfogadták az önkormányzat 40 százalékos tulajdonában lévő Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. elmúlt évről szóló beszámolóját, majd arról is határoztak, hogy javasolják a taggyűlésnek a jelenlegi ügyvezető megbízását 2025. június 30-ig.

Zárszámadás az önkormányzatnál is

Elkészült a beszámoló az önkormányzat 2022. évi pénzügyi tervének teljesítéséről is. A város tavaly 10,03 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, és 8,294 milliárd forintot költött. A főösszegek jelentős növekedése elsősorban a sikeres pályázatoknak betudható, összesen több mint 2,133 milliárd forint összegben. Belterületi utak felújítására, energetikai korszerűsítésre, a Lurkó óvoda korszerűsítésére, a Hóvirág utcai infrastruktúra fejlesztésére, a Szilfákalja és a Bányász utca közti parkrekonstrukcióra, a Gázláng pálya zöld infrastruktúrájának fejlesztésére sikerült pályázati pénzt elnyerni. A fejlesztések egy része folyamatban van.

Az önkormányzati intézmények működtetésére összesen 3,635 milliárdot, városüzemeltetési célokra 672 millió forintot, beruházásokra, felújításokra 2,365 milliárd forintot költöttek tavaly.

A bevételek között magasabban teljesült a helyi adókból származó, összességében 1,572 milliárd forint volt. A képviselő-testület jóváhagyta a beszámolót és a pénzügyi terv teljesítéséről szóló rendeletét, majd az önkormányzati belső ellenőrzési tevékenységről készült beszámolót is.

Ingatlancserét kérnek az egyházközségtől

Hosszú vitát váltott ki a tanácskozáson a helyi református egyházközség által működtetett iskola, s az egyházközség pályázati tervei kapcsán, jogszabályra is tekintettel megigényelt önkormányzati ingatlanok átadása, illetve annak módja. Végül egyetlen módosító indítvány sem kapott elegendő szavazatot, viszont elfogadták az eredeti határozati javaslatot.

Ez alapján az önkormányzat átadja az egyháznak a Gönczy Pál u. 8. szám alatti, egykoron bölcsődei épület és a Gönczy Pál utca 10-1. szám alatti, volt úttörőház ingatlantulajdonát, a nevelési-oktatási feladatokat szolgáló arányban.

A fennmaradó ingatlanterületre csereszerződés keretében, értékarányosan tartják elfogadhatónak a tulajdonátadást. Ezért ennek keretében kezdeményezik a Rákóczi u. 1. sz. alatti egyházi tulajdonú ingatlan önkormányzati tulajdonba adását. Konkrétabb döntés április 27-én, az egyházközség válasza után várható.

Javul a köztisztaság

A köztisztaság javítása érdekében az infláció miatti többletkiadásokra, továbbá egy elektromos hajtású utcai seprőgép beszerzésére, valamint a nyári szezonra diákmunkások foglalkoztatására tett javaslatot a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. A képviselők támogatták az előterjesztést, ezért a költségvetési tervben foglaltak mellett további tízmillió forintot biztosítanak a feladatellátás érdekében az általános tartalék terhére.

Nyilvánosak lesznek a vagyonnyilatkozatok

Az önkormányzatok képviselő-testületi tagjainak évenként, törvényben meghatározott módon és határidőig vagyonnyilatkozatot kell tenniük. Javaslat alapján Hajdúszoboszlón arról határoztak, hogy egyedi közzétételi lista készüljön. Ez a város honlapján lesz megtalálható.

Civilek, köznevelési alapítványok támogatása

Ez évben 47,570 millió forintot különített el a hajdúszoboszlói képviselő-testület civil szervezetek pályázati alapjaként, ennek egy részéről pályázat nélkül határoztak. Ilyenek például a nagyobb városi futóversenyek, mint az Aquapark-futóverseny és a Szoboszló 1606 emlékfutás, továbbá a nagycsoportos óvodás gyermekek vízhez szokatása.

Nyílt pályázati eljárással, egységes, új rendszerben pályázhattak az idén céljaikra a helyi civil közösségek. Az 59 pályázó között harmincnégymillió forint támogatást osztottak el az áprilisi képviselő-testületi ülésen, a meghatározott feltételek szerinti elszámolással.

A köznevelési alapítványokat külön keretből támogatja az önkormányzat, az idén ötmillió forintot terveztek e célra. A kapcsolódó pályázati felhívást jóváhagyták a képviselők. Ez alapján május 12-ig lehet pályázatokat benyújtani.

A képviselő-testület elfogadta a Hajdúszoboszlói Városi Televízió beszámolóját és munkatervét. Módosították továbbá a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezeti működési szabályzatát.

Fókuszban a helyi egészségügy

Havonta 1,5 millió forinttal támogatja testület a költségvetési általános tartaléka terhére a Járóbeteg-ellátó Centrumot. A kistérségi feladatokat is ellátó egészségügyi intézmény önkormányzati támogatási igényét az okozza, hogy jelentősen megnövekedett a labordiagnosztikai vizsgálatok száma. Amint arra Czeglédi Gyula polgármester a döntéshozatal előtt felhívta a figyelmet, a határozat része, hogy a JEC ezen feladatának támogatására egyeztetéseket kezdeményeznek nemcsak a kistérségi, hanem az összes érintett környező település önkormányzataival a lakosságszám-arányos finanszírozás érdekében.

A háziorvosok egészségügyi alapellátás feladatellátási szerződés mellékleteit is módosították a helyi önkormányzattal szerződésben álló orvosokkal. A módosítás kiváltója az ügyeleti rendszer változása. A módosítás érinti a rendelési időket, a helyettesítési rendet, a fenntartási költségekhez való hozzájárulást. Módosító indítványra egyetértettek azzal, hogy

a hét mind az öt rendelési napján legyen 18 óráig háziorvosi rendelés biztosított, a helyettesítési lehetőségek figyelembevételével.

Rég hiányzó szociális segítségnyújtási feladatot igyekszik pótolni az önkormányzat. A hajléktalanok, továbbá a szenvedélybetegek, valamint a fogyatékosok, autisták nappali ellátására megfelelőnek tartották a Dózsa György u. 7. sz. önkormányzati ingatlant. Pályázatot az átalakításra nem sikerült nyerni, ezért kérik az illetékes felügyeleti szervet a teljesítési határidő módosítására.

Újabb közterület-használati szabályozás

Miután az egy hónappal korábbi képviselő-testületi tanácskozáson felvetődött, mikor helyes a közterület ingyenes igénybevétele, ezért felülvizsgálták és módosították a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló helyi önkormányzati rendeletet. A rendelet szerint mentes a díjfizetési kötelezettség alól az ingyenesen látogatható kulturális, művelődési, sport, idegenforgalmi jellegű rendezvény, ha nincs étel- vagy italkimérés. A mentesség természetesen érvényes az önkormányzat, illetve annak intézménye által szervezett, a városi programfüzetben szereplő rendezvényekre is.

A hajdúszoboszlói képviselő-testület elfogadta az ivóvízközművet jelenleg működtető Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt.-vel megkötendő megállapodást is a tervezett fejlesztési, illetve felújítási munkákra. A közműhasználati díjból az ivóvíz-szolgáltatásban nettó 30,5 millió, a szennyvíz-szolgáltatásban nettó 28,6 millió forintot fordítanak ezen célokra 2023-ban.

Előkészületeket tett a városi képviselő-testület a helyi közvilágítás korszerűsítése érdekében. Meghirdetik a közbeszerzési eljárást, illetve megbíztak ehhez kapcsolódóan egy műszaki tanácsadót.

A két ülés közti eseményekről szóló polgármesteri tájékoztató kapcsán kiderült, hogy beszélgetésre invitálja a hajdúszoboszlói önkormányzat azt a debreceni vállalkozót, aki fejlesztési céllal a Déli legelőből megvett egy többhektáros területet, ahol lakóparkot kíván építeni. A meghívás célja a különböző lakossági híresztelések tisztázása.

További hír, hogy Bieliczkyné Buzás Éva felajánlást tett Hajdúszoboszló irodalmi házának létrehozására az általa létrehozott jelentős gyűjtemény átadásával.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában