Hajdúszoboszlói testületi ülés

2023.03.25. 20:00

Hajdúszoboszlónak is feladatokat ad a debreceni akkugyár

Közbiztonsági, közlekedési, ingatlanokat érintő és szociális ügyekről is tárgyaltak a fürdővárosban.

A közbiztonság nagyon jó, a turizmust új gasztronómiai színfolttal erősítenék tovább

Forrás: Napló-Archív

A fürdőváros közbiztonságában elért kiemelkedő eredményeket sikerült az elmúlt évben is megőrizni – derült ki a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság beszámolójából a képviselő-testület márciusi tanácskozásán. A város vezető testülete több fontos döntést hozott ez alkalommal is. Így többek között szakértőt bíztak meg a Debreceni Déli Ipari Parkba tervezett akkumulátorgyár miatt a Hajdúszoboszlót érintő környezeti hatások megvizsgálására. A helyi építési szabályozás módosításával pedig azt korlátozták, hogy a városban hol létesíthetők munkásszállások.

A regisztrált bűncselekmények száma nem változott az előző évhez képest Hajdúszoboszlón. Ugyanakkor kevesebb bűncselekményt követtek el közterületen, és jelentősen csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma.

 A város jó közbiztonságát a rendőrségnek a polgárőrökkel, mezőőrökkel, önkormányzattal, intézményekkel, a Hungarospa zrt.-vel együttműködve sikerült megőriznie. A közlekedésbiztonsági helyzet azonban nem javult. Kevesebb halálos baleset történt, de kilenc balesetben közrejátszott az ittas vezetés tavaly, 2021-ben mindössze egy ilyen eset volt. 

A kapitányság még több ellenőrzést tervez, és még több térfigyelő kamera telepítését javasolja a fürdővárosban. 

A bűncselekmények megelőzésére is még inkább kérik a lakosság odafigyelését, hogy ne hagyjanak nyitva ajtókat, vagy épp legyenek résen, hogy ne essenek csalók, internetes csalók áldozatául.  A képviselő-testület megköszönte a hajdúszoboszlói rendőrök kiemelkedő munkáját, ezt követően méltatták a Hajdúszoboszlói Polgárőr Egyesület önkéntes tevékenységét. Elfogadták az aljegyző beszámolóját a hivatalhoz tartozó mezei őrszolgálat munkájáról is.

A református egyházközség kérése

Két okból is módosította a képviselő-testület a Helyi Építési Szabályzatát, illetve Szabályozási Tervet. Egyrészt azért, hogy elősegítség a 4-es számú főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakasz négysávosítási terveinek készítését, melyben a körforgalommá alakítás szerepelne. Másrészt pedig azért, hogy korlátozzák, hol létesíthetők munkásszálló rendeltetésű épületek Hajdúszoboszlón.

A MÁV-val is együttműködik Hajdúszoboszló önkormányzata. A felújított vasútállomás parkosított környezetének gondozása, mint közös közérdekű cél érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek a MÁV-val. Ennek eredményeként az úgynevezett MÁV felvételi épület előtti és melletti területeket a Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nzrt. gondozza díjazás ellenében.

Az oktatási-nevelési témák között elfogadták a közleményt az idei óvodai beiratkozásról. Ez alapján mindegyik hajdúszoboszlói tagóvodában május 2-5. között lehet előjegyzést kérni, illetve beiratkozni.

Élénk hozzászólási kedvet, vitát váltott ki a Hajdúszoboszlói Református Egyházközség tulajdonba átvételi indítványa, mely szerint kérik az egyházközség által működtetett iskola által használt öt önkormányzati ingatlan átadását. A 2022. évi 78. törvény lehetőséget nyújt erre meghatározott határidőig. 

Az elhangzott vélemények alapján a hajdúszoboszlói képviselő-testület úgy döntött, hogy az egyházközség szándéknyilatkozatát három ingatlan – a Kálvin tér 3., 5., 7. szám – esetén tudomásul veszi. Ezek az iskola főépületei, illetve mellettük egy tornaterem, ezekben teljes mértékben nevelési-oktatási, köznevelési tevékenységet folytat az intézmény. 

A Gönczy Pál uta 8. és 10. szám alatti ingatlanokon területén különböző, más egységek is működnek, amilyen a krízisszálló, a népkonyha, a művelődési központ telephelye, a nemzetiségi önkormányzat irodája. A testület ezen ingatlanokról egyeztetést tart szükségesnek. A Gönczy Pál utca 7. sz. alatti gyermekétkeztetési helyszínt pedig az önkormányzat nem tekinti az egyházi átvételi szándék tárgyának.

Körjárat indulhat

Hajdúszoboszló helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedését rendszeresen felülvizsgálják, a javaslatokat megvizsgáltatják a Volánbusszal. Legutóbb a 2A autóbuszjárat kihasználtsága került górcső alá, s felmerült a megszüntetés eshetősége. A képviselő-testület végül amellett foglalt állást, hogy a 2A járatok fenntartását a továbbiakban is biztosítja. Többen megfontolandónak tartják egy autóbusz körjárat indításának lehetőségét a városban. 

Évről évre döntenek számos közterület felújításáról, renoválásáról városszerte az erre a célra szánt keret terhére. A 2023. évi költségvetésben jóváhagyott összegből a munkálatok eslő ütemében 94 millió forintot használnak fel. A kijelölt területeket elfogadták, a kivitelezéssel megbízták a városgazdálkodási nzrt.-t. Az üzemeltető javaslatára a város ivóvízkútjai közül három kút műszeres felülvizsgálatával is egyetértettek a képviselők.

Új turisztikai, kulturális, gasztronómia színfolttal gazdagodhat a fürdőváros. A képviselő-testület helyet adott a „Smok&beer fesztivál”-nak, melyet magánvállalkozás rendez meg augusztus 10-12. között a Szent István parkban. Cserébe az önkormányzat azt kéri, hogy a szervező utólag nyújtson tájékoztatást a megvalósulásról.

A CATL Debrecen déli részére tervezett akkumulátorgyár létesítését az aggodalmakra tekintettel január 26-i ülésén már napirendre tűzte a szoboszlói képviselő-testület. Az akkori határozat alapján most az ECO-GREEN Kft.-t választották ki szakértői vizsgálatra. A szakértő feladata a beruházás Hajdúszoboszlóra vonatkozó környezeti hatásainak a város önkormányzata által megadott szempontok szerinti vizsgálata.

Az ételadagok gépkocsival történő kiszállításának igénye egyre szükségszerűbb a szociális szolgáltató központnál. Erre tekintettel a képviselők támogatták a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ feladatának megfelelő ellátásához egy használt haszongépjármű beszerzését ötmillió forintért.

A Járóbeteg-ellátó Centrum sorsáról is állást foglaltak az országos kórház-főigazgató március 13-ai megkeresésére reagálva. A határozat szerint Hajdúszoboszló önkormányzatának képviselő-testülete elkötelezett a városban működő járóbeteg-szakellátó intézmény önkormányzati fenntartása iránt, ezért nem tartják reálisnak, hogy a feladatot az államnak átadják.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában