Természet

2023.04.23. 13:00

Idén sok bíbiccel találkozhatunk Hajdú-Biharban

Idén örvendetesen sok bíbicet regisztráltak

Forrás: Szilágyi Attila/Hortobágy Természetvédelmi Egyesület/Facebook

Az enyhe márciusi időjárásnak köszönhetően a bíbicek már korán megkezdték költésüket – osztotta meg a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület-Hortobágy Environmental Association Facebook-oldalán. Mint írják, bár az áprilisi havazás megtréfálta a madarakat, az első fiókás családokat a hónap második hetében már megfigyelhettük. A csapadékos télnek és tavasznak köszönhetően a projektterület 15 vizes élőhelyének nagy része megfelelő hidrológiai állapotban van, így a felmérők rekord számú bíbic költését regisztrálták. 

A projektterületen összesen 343 pár bíbic kezdett költésbe, mely a következőképpen oszlik meg: Nagy-szik: 114 pár; Daru-Karinkó: 55 pár; Magdolna-puszta: 50 pár; Nyári-járás és Nyírő-lapos: 124 pár.

Hozzátették, hogy összehasonlításként a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület által koordinált, a teljes Hortobágy területén (190 ezer hektár) 2020-ban elvégzett felmérés során összesen 1550 pár bíbic költését regisztrálták, így a 3 ezer hektáros projektterület esetében nincs okuk a szégyenkezésre. Remélhetőleg a költőpárok jelentős része fiókát is tud repíteni az idei évben.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában