Hitélet

2023.04.16. 11:45

Ünnepi hétvége Körösszegapátiban: nagypéntek és húsvétvasárnap volt az ortodoxoknál

A húsvéti ünnepkör megtartása az ortodoxoknál más naptár szerint történik, a kereszténység legnagyobb ünnepét a Julian naptár szerint tartják. Ebben az évben egy hét volt az eltérés.

Dráguly Sándor presbiter, Sorin Muresanu ortodox tisztelendő és Karácsony Sándor kántor az ortodox húsvét ünnepén Körösszegapátiban

Forrás: Vmirjáncki József

Nagypénteken, amikor a hívek megemlékeznek Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a pap fekete palást ölt magára, a hívek is sötét ruhába öltöznek. A templomban ilyenkor nincs mise, helyette felolvassák, éneklik Jézus szenvedésének történetét. A templomukat is sötét öltözetben és fekete zászlókkal járják körbe.

Húsvét vasárnapján Jézus feltámadását ünneplik. A tisztelendő már fehér palástban jelenik meg. Kezében a kereszt mellett színes virágcsokor is van. Színes zászlókkal a menet élén, a hívek kezében égő gyertyával járják körbe templomukat, közben megállva imádkoznak. Később a tisztelendőjükkel az élen bevonulnak a templomukba. 

Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában