Kiállítás

2023.04.05. 21:19

A hagyományt és a modern jegyeket ötvözik ezek a különleges ruhák

Szilágyi Irén iparművész szűrrátétes viseleteiből a szűr újragondolva néven nyílt meg a Partium Ház legújabb tárlata szerda délután.

A kiállítás május közepéig tekinthető meg

Forrás: Molnár Péter

A jelenlévőket Tóth Ernő, a debreceni Partium Ház frissen kinevezett vezetője köszöntötte, a tárlatot pedig Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta meg. Elhangzott, az iparművész alkotásaiból ugyanaz a törekvés köszön vissza, mint általában a mai kortárs népművészeti mozgalom mindennapi tevékenységéből, hiszen a közös jelszavuk a használható hagyomány. 

Kolozsvári István hangsúlyozta, a cél az, hogy a hagyomány elemeiből kiindulva, azok üzenetét megtartva mindenkor viselhető alkotások szülessenek, amelyek kielégítik a mai igényeket, de rámutatnak nemzeti és tájegységi sajátosságaink fontosságára is.

A Bihar megyei Nagyszántóról indulva Szilágyi Irén felkészült cipőtervezőként, grafikai ismeretekkel a birtokában lett a nagyváradi cipőgyár tervezője, és hiába került a 80-as évek végén távol a szülőföldjétől, folytatta ugyanezt a munkát Szombathelyen majd Ausztriában is. A helyi hagyományokat ott is feltárta, de a Biharból elvitt tudást, a bihari szűrrátét technikát folyamatosan vizsgálta és használta, jelenleg Hajdúszoboszlón él és alkot. A szűrrátét-készítéssel a 80-as évek után a 2010-es években foglalkozott intenzíven. 

Munkássága országos elismertségű, folkTREND! különdíjjal és Magyar Kézműves Remek díjjal is elismerték már alkotásait.

A kiállítás május közepéig tekinthető meg.

BR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában