Képzés

2023.04.05. 15:20

Egyedülálló lehetőség a vietnámi hallgatók számára Debrecenben

Magyar nyelvet és szakmákat is tanulhatnak az ideérkező vietnámi diákok.

Tirpák Zsolt (balról), Szaffkó Péter és Le Quang Huy írták alá a megállapodást

Forrás: Molnár Péter

2023 szeptemberétől indul a Debreceni Szakképzési Centrum, a Debreceni Nyári Egyetem és a Hai Viet International Cooperation közös szakképzési programja; az erről szóló megállapodást ünnepélyes keretek között írták alá a felek szerdán a DSZC központjában. A program keretében a vietnámi hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy bekapcsolódjanak a magyar nyelvű szakképzésbe. A nyelvi oktatást a Debreceni Nyári Egyetem, a szakmait pedig a Debreceni Szakképzési Centrum vállalja.

Debrecen Szaffkó Péter haon
Dr. Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Nagy öröm számomra, hogy egy olyan kezdeményezést indíthatunk el Debrecenben, ami valamely módon a Nyári Egyetemhez kötődik, hiszen a mi missziónk 1927 óta az, hogy a magyar nyelvet és kultúrát terjesszük a világ bármely részén. Az elmúlt évtizedben olyan széleskörű kapcsolatokat tudtunk kiépíteni, amelyben egyre több ázsiai ország vesz részt. Nem könnyű kínai, koreai és vietnámi fiataloknak magyar nyelvet tanítani, de mi mindenképpen eltökéltek vagyunk ebben a kérdésben

 – hangsúlyozta dr. Szaffkó Péter, a Debreceni Nyári Egyetem ügyvezető igazgatója. Felidézte, tavaly ősszel Hanoiban írtak alá egy olyan együttműködési szerződést, amelyben vállalták, hogy az érdeklődő vietnámi fiataloknak magyar nyelvű kurzust indítanak. – A januárban elkezdődött program lehetőséget ad számukra arra, hogy a nyelvünket és a kultúránkat is megismerjék. Havonta mintegy negyven fő érkezik Vietnámból Debrecenbe, akik négy héten át ismerkednek a nyelvvel. 

Jelenleg a harmadik csoport oktatása zajlik, őket követik majd a következő turnusok. Minden csoportot elviszünk egy olyan iskolába, ahol szakképzés zajlik. A diákok nagy örömmel és izgalommal járják végig ezeket az intézményeket, megismerkedve a szakmai lehetőségekkel – mondta.

Le Quang Huy, a Hai Viet International Cooperation vezérigazgatója Debrecen haon
Le Quang Huy, a Hai Viet International Cooperation vezérigazgatója
Forrás: Molnár Péter

Le Quang Huy, a Hai Viet International Cooperation vezérigazgatója kifejtette, hogy 2020 óta tanulmányozzák a különböző munkavállalási lehetőségeket Magyarországon. – Eltökélt szándékunk, hogy jelen legyünk Debrecen városában. Ezzel az együttműködéssel szeretnénk hozzájárulni az ország fejlődéséhez, valamint a kulturális és nyelvi cserekapcsolatok erősítéséhez – fogalmazott.

Széles palettán

– A Debreceni Szakképzési Centrum új fokozatba kapcsolta képzési struktúráját, hiszen az oktatást nemzetközi területre irányítjuk – hangsúlyozta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja. 

Elmondta, a nemzetközi gazdasági környezet mellett a Debreceni Egyetem jó példája is motiválta őket az együttműködés létrehozásában. – Vietnámi partnerünkkel gördülékeny és sikeres szakképzés megvalósítására törekszünk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a debreceni iskolaváros modellt erősíthetjük – fűzte hozzá.

Az első szakaszban – egy éven keresztül – magyar nyelvet, a következő két évben pedig szakmát tanulnak a hallgatók. A kancellár kiemelte, széles palettát hirdettek meg a vietnámi fiatalok számára, akik választhattak a gépészet, az informatika, az elektronika és a vendéglátás területei közül. A kínálatot igény szerint a későbbiekben bővíteni fogják. – A diákok érettségi vizsgával érkeznek hozzánk, majd a nyelvi, illetve szakmai képzések után továbbtanulhatnak a Debreceni Egyetemen is. Ezáltal magasabb szintű tudáshoz jutnak, és diplomát szerezhetnek abban az ágazatban, amelyben szakmát is tanultak – ismertette Tirpák Zsolt.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja Debrecen haon
Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja
Forrás: Molnár Péter

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában