Folyamatos fejlődés

2023.04.27. 12:13

Akár a rákos daganatot is megtalálhatja a mesterséges intelligencia

A szakemberek a mesterséges intelligencia felhasználási területeiről, potenciális hatásairól és jövőbeli kilátásairól beszélgettek.

A mesterséges intelligencia volt a fókuszban

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Egyetem MÜZLI mesteroktatói a mesterséges intelligencia felhasználási területeiről, potenciális hatásairól és jövőbeli kilátásairól tartottak kerekasztal beszélgetést a Böszörményi úti campuson szerdán. A beszélgetésben részt vevő szakemberek saját szakmai területükről foglaltak állást és osztották meg tapasztalataikat, illetve meglátásaikat a témában. 

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. technológiai és innovációs igazgatója kifejtette, hogy a mesterséges intelligencia már sok éve itt van velünk, csak esetleg nem tudtunk róla. – A napjainkban keletkező hatalmas mennyiségű adathalmaz, az ezek feldolgozásához szükséges számítógép kapacitás, illetve az új típusú algoritmusok megjelenése elérte azt a szintet, amikor már hatékonyabban lehet a mesterséges intelligenciát alkalmazni – mondta.

Bertalan Zsolt
Forrás: Molnár Péter

Minden technológiai innováció új típusú kockázatokat teremt, amelyekkel foglalkozni kell. dr. Dezső Attila, a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje szerint a mesterséges intelligencia számos jogi probléma forrása lehet. 

– Az a kérdés, hogy ezt a struktúrát le tudjuk-e írni azokkal a háromezer éves fogalmakkal, amelyek idáig működtek a jogban? A szellemi tulajdonjog, a személyiségi jog, a felelősség és az adatvédelem jogterületeinek legkomplikáltabb része jelenik meg a mesterséges intelligencia vonatkozásában – hangsúlyozta, majd hozzátette: nem látunk a jövőbe, ezért a jog mindig csak lekövetni tudja a fejlődést, és utólag próbál szabályokat felállítani.

Az egészségügyben is hasznos lesz

Ferik Attila, az ArisGlobal senior directora huszonöt éve foglalkozik szoftverfejlesztéssel. Az informatikus úgy vélekedett, hogy az új technológia a jövőben sokat fog segíteni az emberek munkájában, többek között az egészségügyben is. 

 A mesterséges intelligencia a jövőben el fog tudni végezni olyan feladatokat, amelyekkel megkönnyíti az orvosok munkáját. Képes lesz megtalálni a rákos daganatot egy CT felvételen, így a szakemberek több tudnak majd a beteggel, mint emberrel foglalkozni, és megtervezni a terápia következő lépéseit 

– mutatott rá.

Ferik Attila
Forrás: Molnár Péter

Lencsés Gergő, korábbi globális ellátási lánc vezető kiemelte, hogy a ChatGPT robbanásszerű népszerűségének oka az, hogy egy adott technológia használata hirtelen lett elérhető nagy tömegek számára. Elmondta, hogy hasonló volt ehhez a Google Maps megjelenése is, ami manapság már beépült a mindennapi életünkbe. 

– Az emberek a valóságot mindig valamilyen absztrakt módon próbálják leírni. Az egyik legkifinomultabb absztrakt leíró nyelv a matematika, csak az a gond, hogy az nagyon nehéz. A szakemberek elkezdték kidolgozni azt a módszert, amely lényege, hogy a beszélt nyelv segítségével tudjunk beszélgetni a számítógépekkel. Így alkották meg a nyelvi modelleket, köztük a ChatGPT-t, amelyet mostmár mindenki számára hozzáférhető. Nem az a probléma, hogy a gépek úgy gondolkodnak majd, ahogyan az emberek, hanem éppen fordítva: az emberek fognak úgy gondolkodni, mint a gépek. Már most is tapasztalhatóak ennek jelei. Például amikor tudatosan úgy alakítjuk a posztjainkat, hogy azt szeresse az algoritmus, mert akkor előrébb sorolja a találati listában, vagy a közösségi média üzenőfalán – hívta fel a figyelmet egy komoly problémára.

Forrás: Molnár Péter

A technológia az oktatással kapcsolatban is sok kérdést vet fel. Lencsés Gergő arról is beszélt, hogy a jövőben változhat az egyetemek megszokott rendszere és szerkezete, ugyanis a mesterséges intelligencia egyénre szabott oktatóként taníthatja majd a hallgatókat egy adott tantárgyból.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában