Feltárt dokumentumok

2023.04.02. 15:50

A debreceni egyetemeket is megfigyelhették a besúgók

Olyan dokumentumokra hívják fel a figyelmet, amelyeket a Történeti Levéltár levéltárosai a közelmúltban dolgoztak fel

Forrás: Portfolio-archív

Újonnan feltárt dossziék néven indított különböző bejegyzésekből álló sorozatot az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebookon. Céljuk, hogy olyan dokumentumokra hívják fel a figyelmet, amelyeket a Történeti Levéltár levéltárosai a közelmúltban dolgoztak fel, és eddig még sem tudományos kutatók, sem állampolgári betekintők nem látták, valamint nem kaptak belőle információt. A dossziék kutathatók a szokásos törvényi szabályok szerint, azaz az ügynökök és az állambiztonsági tisztek nevei megismerhetők, a megfigyeltek szenzitív adatai védelmet kapnak.

Az egyik dokumentum Debrecent érinti, tárgya: Tiszai. Ahogy a levéltár kivonatában olvasható, a BM Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság III/III. Alosztálya foglalkoztatta az informátort, akinek feladata a Debreceni Felsőfokú Építőgépészeti Technikum hallgatóinak és tanárainak ellenőrzése volt. Jelentéseiben beszámolt az 1965 novemberében „állam ellen uszító" összejövetel résztvevőinek hangulatáról, a technikumban tanuló külföldi diákokról, valamint nyugati rádióadások hallgatásáról. A dosszié az 1967 szeptembere és 1969 márciusa közötti jelentéseit tartalmazza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában