Vasúti átjáró

2023.03.01. 12:55

Más „szemmel” néz a közlekedőkre a debreceni vasúti átjáró

Biztonságosabbá tették a fénysorompóval ellátott kereszteződést.

Nem mindig ilyen „békés” a kép; reggelente igen nagy forgalmú az átjáró

Forrás: Kiss Annamarie

Az utóbbi időben többször is dolgoztak a MÁV szakemberei Debrecenben, a Huszár Gál – Ótemető utcai vasúti átjáróban. „A félsorompóval kiegészített fénysorompónál több alkalommal végeztek karbantartási munkákat. 

Ennek során a sorompóberendezés belső terének teljes felújítását, illetve az oszlopokon lévő LED optikák cseréjét végezték el annak az érdekében, hogy a nagy vasúti forgalmat lebonyolító átjáróban a sorompóberendezés a továbbiakban is üzembiztosan működjön. 

A munkákat február 27-én befejezték” – közölte érdeklődésünkre a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Kiegészítésként emlékeztettek rá: a sorompóberendezés működését, meghibásodását, üzemzavarát jelzik a berendezések, a mozdonyvezetőket is értesítik az üzemzavarokról, rendellenességekről. A vonatokkal az átjárót ilyenkor a biztonság érdekében csak lassan, maximum 15 km/órás sebességgel közelítik meg. 

Biztonsági okokból a biztosítóberendezési áramkör kialakítása olyan, hogy meghibásodás vagy forgalmi ok esetén úgynevezett üzemzavar állapotba kerül 6-10 perc után. 

Ez azt jelenti, hogy a közút felé akkortól nincs fényjelzés (a fényjelző készülék sötét), és – ahol van – a csukott állapotból a csapórúd is lassan (kb. 90 másodperc alatt) felnyílik, hogy a KRESZ betartása mellett a csapórudak kikerülése (szlalomozás) nélkül át lehessen haladni az átjárón akkor is, ha például a fénysorompó meghibásodott, és ne okozzon tartós fennakadást a keresztező úton. A szabályok betartásával ilyen helyzetekben nem alakulhat ki balesetveszély – hangsúlyozták.

Fokozott óvatosság kell

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vonatkozó KRESZ szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad! A fénysorompó a vasúti jármű közeledését és áthaladását két egymás mellett levő, felváltva villogó piros fénnyel jelzi, egyébként a készülék villogó fehér fényt ad. Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére. A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik. Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük!

Azt fontos tudni, hogy a folyamatosan villogó fehér fény elsősorban azt jelzi, hogy a fénysorompó működik, nem azt, hogy ilyenkor semmi esetre sem jöhet vonat. A fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára – írták zárásként.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában