Természetvédelem

2023.03.11. 11:48

Halálos áramütés ért egy fiatal sast Hajdúnánásnál – fontos lépést tettek, hogy többet ne forduljon elő ilyen a környéken

Átalakították az oszlopot, amely végezhetett vele.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Tavaly nyár végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai az ismétlődő jelleggel elvégzendő vezetékfelmérés során egy áramütés nyomait magán viselő, elpusztult parlagi sast találtak Hajdúnánás határában, számolt be honlapján a nemzeti park.

Mint írták, az érintett terület rendkívül fontos madárélőhely, melynek adottságai kiválóak, ezért azt gazdag állatvilág jellemzi. Kevés fa van ott, ezért a ragadozómadarak szívesen használják pihenésre és megfigyelésre a középfeszültségű elektromos szabadvezeték-hálózat jelenlévő oszlopait. Hozzátették: az oszlopok sokfélék, és bár az elmúlt évtizedekben ebben a régióban is történtek a veszélyeket csökkentő természetvédelmi beavatkozások, sajnos továbbra is előfordulnak problémák. A nagy szárnyfesztávolságú madarak esetében – amilyenek például a sasok - fokozott a kockázat, mert az oszlop fejszerkezetének veszélyes pontjait könnyebben átéri a szárnyuk.

Oszlop madár Hortobágyi Nemzeti Park
Így nézett ki az oszlop az átalakítás előtt…
Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

A madár pusztulását követően azonosították a problémát, és az áramszolgáltató szakemberei előkészítették az oszlop átalakítását. Ez a munka egy bonyolult oszlop esetében jelentős szervezést igényel. A szerelők a napokban cserélték ki az oszlopon az áramkötéseket és a szigetelőket: az új kialakításban már hosszabb feszítő szigetelők találhatóak, és az áramkötéseket burkolt szabadvezetékkel szerelték, továbbá azok a vezetéksodrony síkja alá vannak leforgatva – ezzel is csökkentve a madár-vezeték kontakt kialakulásának esélyét. A korábban álló helyzetű szigetelők utódait már felfüggesztve szerelték fel.

Oszlop madár Hajdúnánás
…és így utána
Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában