Debreceni Egyetem

2023.03.04. 17:09

Kisrepülőgépet vett rektori fizetéséből, hogy lássa az építkezést

A debreceni bőrgyógyászat centenáriuma alkalmából a klinika korszakalkotó arcait is megidézték.

A Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórum szombati programsorozatának megnyitóján

Forrás: Czinege Melinda

A debreceni Bőrgyógyászai Klinika két évvel ezelőtt volt százéves, a Covid miatt azonban csak a hétvégén emlékeztek meg róla. 

Forrás: Czinege Melinda

A kétnapos Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórum szombati programsorozatának résztvevőit Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke köszöntötte. – A debreceni bőrgyógyászat centenáriumát, valamint két emeritus professzor születésnapját ünnepeljük ezen a jeles alkalmon – fogalmazott. 

Forrás: Czinege Melinda

Felidézte a 2021 januárjában elindult integrációs folyamat részleteit, kiemelve, hogy a központ mára Magyarország egyik legnagyobb betegellátó rendszerévé vált. Elmondta, hogy a cél továbbra is a betegellátás biztosítása és minőségének javítása.

 – A debreceni bőrgyógyászati igazi centrumklinika, mely nagy hagyományokkal bír, és nemcsak vármegyei, hanem nemzetközi szinten is megbecsült – mondta.

Az Időutazás a debreceni Bőrgyógyászati Klinika életében című szakmai nap második megszólalója Mátyus László dékán volt. Hangsúlyozta, hogy a bőrgyógyászat kutatás és gyógyítás tekintetében is zászlóshajója Debrecennek.

Forrás: Czinege Melinda

Az elmúlt évszázadról Szegedi Andrea klinikaigazgató beszélt. Megjegyezte, hogy a Bőrgyógyászati Klinikát már 1921-ben létrehozták, de a Covid-helyzet miatt csak most szervezték meg a nagyszabású centenáriumi találkozót. A professzor felidézte, hogy 1912-ben egy törvénycikk foglalta egyetemmé az orvostudományi kart, bár szükségessége korábban is felvetődött, legmeghatározóbb szószólója pedig Kenézy Gyula volt. – Elindultak az építkezések, majd 1918-ban a kar, 1921-ben az orvosképzés és az elsők között a bőrgyógyászat – ismertette.

Forrás: Czinege Melinda

Előadásában az elmúlt évszázad klinikaigazgatóit mutatta be, köztük Neuber Edét, az első professzort, aki 1927-ig a klinika falainak megépítésében is részt vett. 

Hetente kijárt az építkezésre, sőt, kisrepülőt vett a rektori fizetéséből, hogy a magasból figyelhesse a klinika épülését. Ő volt akkoriban az orvostudományi kar dékánja, és ő vezette le a Debreceni Egyetem főépületének átadó díszünnepséget.

Forrás: Czinege Melinda

A találkozón a szakmai előadások előtt Fésüs László rektor beszélt a Debreceni Egyetem, vagyis az egykori Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem létrejöttéről. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában