Elkísértük

2024.05.21. 17:25

Hogyan találkozott a Spongyabob Kodállyal Debrecenben? Dánielfy Gergő elárulta – videó

Rendetlen diák, éppen kettes matek érettségi, ellógott órák. Dánielfy Gergő Debrecen szülötte, és úgy tartja, a cívisváros jelenti számára mindennek a kezdetét. Ahhoz, hogy betekintést nyerjünk életének korábbi szakaszaiba, elkalauzolta a Haon stábját a számára legemlékezetesebb helyszínekre.

Balogh Efraim

Dánielfy Gergő többek között azt is elmondta, ki inspirálta zenei pályája elindításakor

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Dánielfy Gergő bár már életvitelszerűen Budapesten él, mégis gyakran látogat szülővárosába, Debrecenbe. Ennek apropóján kereste meg őt a Haon, hogy mesélje el, milyen emlékek és élmények fűzik a cívisvároshoz. Az énekes a hétvégi koncert utáni éjszakák fáradalmait (vagy inkább következményeit?) még nem teljesen kipihenve, de készséggel állt rendelkezésünkre, így kamerát ragadtunk, s néhány órára mi lehettünk Dánielfy Gergő „utazói”.

Dánielfy Gergő, Debrecen, Haon, Campus Fesztivál 2024
Dánielfy Gergő rendszeres fellépője a debreceni Campus Fesztiválnak, az idei nyárra pedig többek között klubturnéval hangolódott
Forrás:  Napló-archív

Dánielfy Gergő nem volt éppen kitűnő tanuló...

Messzire nem is kellett menni az első állomásig a Hajdú-bihari Napló székházától, néhány percet sétáltunk, és máris Gergő volt középiskolája, az Ady Endre Gimnázium előtt találtuk magunkat. 
– Nagyon szerettem, azért is, mert drámatagozatra jártam. Várhalmi Cila néni – sajnos aki nemrégiben felköltözött a mennyekbe – és Rózsavölgyi Gabi bácsi volt a két igazgató – emlékezett vissza.

Noha édesapja, Dánielfy Zsolt színész, Gergő egyáltalán nem akarta ezt a szakmát kitanulni, sokkal inkább a kosárlabda érdekelte. Ennek ellenére mégis drámatagozatos tanulóvá vált, és ezalatt az időszak alatt megtanulta, milyen csapatban dolgozni, elfogadni a másikat, illetve barátokat is szerzett. Ha már szóba hoztuk az iskolát: természetesen feltettük neki a kérdést, hogy készült-e rendszeresen az órákra, és ha valaki azt gondolta eddig, hogy Gergő szorgalmas diák volt, akkor erre rácáfol az énekes válasza:

Sose készültem… Szerintem minden gimis fiatalnak ezt mondják a szülei meg a tanárai, hogy most kell tanulni és megalapozni a dolgokat, de ez sajnos nálam nem történt meg. Én vagy beszélgettem, vagy aludtam órán 

– vallotta be. De arra is volt példa, hogy Latin nevezetű pubban alkoholmentes söröztek egy-egy elmaradt (vagy inkább ellógott) tanóra során. Ennek persze meg is volt a következménye, amikor Béla bácsi, a tesitanár kiszúrta a randalírozó brigádot, és szóvá tette, hogy „a Gergőék az 5.-6. órában lógnak.” Nem hagyhattuk ki az érettségi 2024-es időszakára vonatkozó kérdéseket sem, s bár lehet nem írná újra, viszont kendőzetlen őszinteséggel vallotta be az énekes, hogy bizony a matek egy hajszálon múlt, hogy meglett kettes, a magyar és a történelem viszont jól sikerültek.

Továbbhaladtunk, és a Roncsbárhoz értünk. Nemrég itt koncertezett Dánielfy Gergő klubturnéja során, és fel is idézte emlékeit azzal az estével kapcsolatban.

A Roncsbárban adott koncertjén sírta el magát

– Ez volt az egyetlen olyan hely, ahol egy picit elsírtam magam a koncert közepén. Van egy olyan dal, amihez mama is kötődik, meg az elindulásom Debrecenből… – mondta kissé elérzékenyülve. Hozzátette, Debrecenbe koncertezni nagyon jó érzés, mert minden emléke ide kötődik. Nem véletlen, hogy origóként tekint a Roncsra, mivel mintegy 10 éve, akkori zenekarával lépett fel először formációban – egy James Arthur-dalt adtak elő.

Gergő elmesélte, hogy még az adys korszaka előtt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolában is kipróbálta magát, mivel édesanyja zenetanárként szerette volna, hogy fia hangszeren játsszon.

Annyira nem akartam, csak nagy fanja voltam a Spongyabobnak, és mivel Tunyacsáp klarinétozott, így nekem is klarinétoznom kellett

 – emlékezett vissza.

Dánielfy Gergő, Debrecen, Haon, Campus Fesztivál 2024
Dánielfy Gergő repertoárjában van olyan dal, amely a nagymamájához kapcsolódik
Forrás:  Napló-archív

Utolsó állomásként a Nagyerdei Stadionhoz értünk, ami a Karneváléj (20 ezer ember előtt) és a Campus Fesztivál miatt is igen emlékezetes helyszín az énekes számára. Persze, már tinédzserként is gyakran látogatta a Campust, most pedig zenészként is rendszeres vendég 2018 óta, és ez idén sem lesz másképp, Dánielfy Gergő Campus Fesztivál-fellépő lesz 2024-ben is. Emellett kiemelte: nemcsak karrierje, hanem magánélete szempontjából is origóként tekint Debrecenre, és ez a szemlélet a jövőben se fog megváltozni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában