Ingyenes szűrővizsgálat

2023.02.16. 16:01

Volt, akit a mentő vitt el a debreceni szűrővizsgálatról

Több mint tíz különböző vizsgálattípusra több mint 170-en jelentkeztek

Forrás: Czinege Melinda

A rákellenes világnap alkalmából ingyenes szűrésekkel és állapotfelméréssel várták a debrecenieket csütörtökön a Kossuth téren. Az országos Ismerd fel időben!-kampányt Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Magyar Rákellenes Liga szervezte, a program népszerűségéről a szűrőbuszok előtt türelmesen kígyózó sorok tanúskodtak. 

A vizsgálatokra a helyszínen kellett regisztrálni, sokan a leleteikkel érkeztek, és voltak bőven olyanok is, akik a szűrések után további eligazítást kaptak. Lászánné Aranka néni csontsűrűségmérés céljából érkezett, és a sor végén várakozva elmondta, hogy minden adandó lehetőséggel él, ha ingyenesen juthat orvosi vizsgálathoz.

A részletekről a helyszínen Kosik Roland koordinátor a Haon kérdésére elmondta, az előre meghirdetett több mint tíz különböző vizsgálattípusra több mint 170-en jelentkeztek, ami a maximális létszám ezen szűrőnapok alkalmával. 

– Az emberek országszerte minden évben, adott esetben kétévente visszajárnak a kampány helyszíneire, volt tavaly olyan is, akit mentőhelikopter vitt el a szűrőbuszból, mert éppen a vizsgálat közben kapott szívinfarktust – mondta. 

Forrás: Czinege Melinda

Megtudtuk azt is, hogy ezalkalommal sem volt eseménymentes az egészségnap, délelőtt például egy hölgyet a magas vérnyomás miatt a mentők szállítottak kórházba. 

A szakember azt tapasztalja, hogy a szűrőprogramok, leginkább a vérnyomás-és vércukorszintmérés, koleszterin- és trigliceridszint-meghatározás, valamint a férfiaknak a PSA-mérés a legnépszerűbbek, az ott elhangzó javallatokat viszont már kevésbé fogadják meg a betegek, ahogy a betegségek megelőzésének szempontjából  szintén nem állunk valami fényesen.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában