Intézményfejlesztés

2023.02.21. 12:50

Megújult a Gáborjáni Szabó Kálmán Utcai Bölcsőde - fotókkal

Papp László polgármester: a létesítmény fejlesztése jól illeszkedik a város fenntarthatósági programjába.

A képen (balról) Nagy Sándor, Pósán László, Katona Erzsébet tagintézmény-vezető, Papp László

Forrás: Kiss Annamarie

Több mint 322 millió forintból újult meg Debrecenben a Gáborjáni Szabó Kálmán Utcai Bölcsőde. A 76 fő befogadására alkalmas intézménynek ebből az összegből többek között energiahatékonysági fejlesztése történt meg.

Komplex felújításon esett át a bölcsőde, kívülről hőszigetelést, napelemet kapott az épültet, ezen felül a gépészeti rendszere is megújult, ami azt jelenti, hogy energetikai szempontból hatékonyabban olcsóbban működtethető az intézmény, vagyis környezettudatosabb, a fenntarthatóság céljainak megfelelő fejlesztést hajtottunk végre

 – fogalmazott Papp László polgármester a keddi sajtótájékoztatón a helyszínen. Mint mondta, az épület megújítása során, új nyílászárókat kapott a bölcsőde, illetve felújították a foglalkoztató és kiszolgáló helyiségeket, a játszóudvart, továbbá a kerítésen belüli közlekedő felújítására és a mozgáskorlátozottak számára parkolóhely kialakítására is sor került, ezáltal akadálymentessé vált a létesítmény.

A polgármester hangsúlyozta, évek óta zajlanak Debrecenben azok a fejlesztések, melyek a város intézményrendszerének megújítását szolgálják, s elsősorban azt, hogy az abban ellátott gyerekek, fiatalok, vagy akár idősek, komfortosabban érezzék magukat. –A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus utolsó fejlesztéseiről beszélünk most már: ebben a sorban sokadik megújuló intézmény a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai, amely 1967-ben épült, de nagyobb, átfogó felújításon az elmúlt évtizedekben nem esett át, tehát a beruházás éppen időszerű volt – mondta Papp László. Hangsúlyozta: a létesítmény fejlesztése, jól illeszkedik Debrecen fenntarthatósági programjába, hiszen az elmúlt években felújított intézményeknek köszönhetően a városban több mint 4 ezer 300 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást értek el, 375 ezer kilowattóra energiát takarítottak meg, úgy hogy a beépített napelemes rendszerekkel 3 millió kilowattórát megtermelt Debrecen. A gáz 4 ezer köbméter fölötti, míg a távhő vonatkozásában 40 ezer gigajoule energiát spóroltak meg.

– Ez folytatódik a jövőben is, hiszen a 2023-as költségvetési év is több olyan intézményi fejlesztést kelt majd életre, amelynek köszönhetően komfortosabbá válnak azok, továbbá létrejönnek új intézmények, új bölcsődei egységek is. Jelenleg is két új bölcsőde épül: egy a Postakert városrészben, egy pedig Józsán – fűzte hozzá Papp László.

Nagy Sándor önkormányzati képviselő elmondta, nem csak bölcsődések fognak nagyon jó kedvvel az intézménybe járni, hanem a szülők is jó szívvel fogják otthagyni a gyermeküket.

Más megoldás után kell nézni

A mostani felújítás apropóján Pósán László, elmondta, nagyon imponálóak azok a számok, amelyek arról szólnak, hogy az energiamegtakarítás, a környezettudatosság és a szennyezőanyag kibocsátás mennyivel javult, ugyanakkor rámutatott, hogy azok a módszerek és technikák amelyekkel ezeket el lehet érni – vagyis a napelem és a hálózatba való visszatáplálás – határai a végéhez közelednek.

 – Egész egyszerűen nem megy tovább, tehát új módszerekre van szükség, ami az energiatárolás. Debrecenben 21. századi ipar épül, ha úgy tetszik, a jövő az itt épül. Akkor tudunk a későbbiekben is ilyen korszerűsítéseket végezni, ha sikerül az eddigi technikai eljárásokhoz képest új utakat találni. Az energia tárolásának legegyszerűbb és a világon széles körben alkalmazott módszere az akkumulátor – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzátette: Debrecenben csakúgy mint sok más intézményre, a bölcsőde felújítására is különböző támogatásokat vett igénybe a város, melyhez azonban minden esetben önerőre van szükség. Ennek módja, hogy a helyi vállalkozások iparűzési adót fizetnek, és minél több van ebből Debrecenben, annál több mindent, illetve időben egyszerre annál nagyobb arányban képes sokféle feladatot finanszírozni az önkormányzat –tette hozzá Pósán László.

PTZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában