Különleges gyűjtemény

2023.02.22. 17:30

Ezt Thor is megirigyelné: mintegy 1100 darabból áll a derecskei Papp József kalapácsgyűjteménye

A derecskei férfi szenvedélye 15 évvel ezelőtt kezdődött, és nem titkolt vágya, hogy kiállítás nyíljon gyűjteményéből.

Papp József 15 éve gyűjti a legkülönfélébb kalapácsokat

Forrás: Czinege Melinda

– Nincs két egyforma kalapácsom, megtalálható nálam mindenféle: asztalos, ács, bádogos, bírói, kovács, kaszaverő, orvosi, hegymászó, szobrász, cserepező kalapács – fogalmazott a Haon érdeklődésére Papp József, aki lelkesen mutatta meg nekünk a nem mindennapi gyűjteményét. Mint megtudtuk, közel 15 éve szerzi be a különféle szerszámokat, amik egyáltalán nem állnak tőle távol, hiszen – szakmáját tekintve – esztergályos, bár nemzetközi kamionosként dolgozik. 

Több évtizede kamionsofőrként járja az országot és Európát, sok helyen megfordul, antik- és bolhapiacokon, szerszámboltokban. Párizsból, Isztambulból, Moszkvából, Londonból, illetve német nagyvárosokból is több kalapácsot hozott már haza. Mindegy számára, mennyire rozsdás, csorba, repedt nyelű vagy éppen nyél nélküli, szétvert az eszköz: ha nincs még hasonló a gyűjteményében, akkor bizony megszerzi azt!

Első kalapácsát édesapjától kapta

Megosztotta velünk, első kalapácsát több évtizeddel ezelőtt édesapjától kapta, ami egy kaszaverő pöröly, még az 1800-as évekből való. Akkoriban még nem gondolta, szenvedélyévé válik az említett eszköz gyűjtése. 

Lehet vásárolni 500 és 20 ezer forintért is kalapácsot; soha nem fogadok el ingyen egyet sem, ha már ennyire fontos számomra, akkor áldozok rá. Egyértelműen megveszem az újabbakat is, de persze mindig megörülök, ha az utamba kerül egy-egy régi darab. Az országban már sokan ismernek, az egyik budapesti piacon volt már olyan, hogy egy évig is félretették nekem a szerszámot. Vannak kalapácsok, amik olyan csúnyák, hogy már szépek 

– mondta nevetve József.

A gyűjtő tudomása szerint a világban Derecskén kívül Frankfurtban és Alaszkában van nagy darabszámú kalapácsgyűjtemény. Álmai között szerepel, hogy egyszer kiállítás nyíljon a féltve őrzött tárgyaiból, amik egytől egyig kedves emléket őriznek számára. – Szeretem az emberek által gyártott dolgokat, és azt tapasztalom, akik megfordulnak nálam, a pavilonomban, mindannyian hasonlóan vélekednek – fogalmazott. 

Rámutatva a falon, illetve a mennyezeten lógó kalapácsokra, azt mondta: – Ezek itt, ha mesélni tudnának, akkor naphosszat hallgathatnánk a tanulságos történeteket.

Papp József megmutatta a gyűjtemény legbecsesebb példányait, és megjegyezte: reméli, hogy az elkövetkezendő években ugyanolyan tempóban fog gyarapodni a készlete, ahogyan az elmúlt időszakban. – Mondhatni a kalapács talált meg engem, amiért csak hálával tartozom. Sok barátra leltem általa, akikkel rendszerint összeülünk a kis pavilonban, és megtárgyaljuk az élet nagy dolgait – tette hozzá.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában