Télűző disznótor

2023.02.27. 10:52

Hagyományőrző disznótor volt Berekböszörményben

Rengeteg finomság és jó hangulat jellemezte az önkormányzat rendezvényét.

Szomszédos településekkel közösen ünnepeltek

Forrás: VJ

A településen már hagyomány, hogy február vége felé, a lakosok bízva az időjárás jobbrafordulásában, vidám hétvégét töltenek el egymás társaságában. Ez az összejövetel most két napos volt, disznótort tartottak.

Két sertés volt az áldozat, melyek tömege öt mázsa volt. A perzselést és a sertések feldolgozásának egy részét megtekintették a helyi iskola diákjai is, akik érdeklődéssel figyelték az eseményeket. A rendezők kenyérlángossal és meleg teával kínálták meg őket, de volt még pogácsa és hájas tészta is. A felnőtteknek fogó pálinka, forralt bor is járt.

A helyi iskola nyugdíjasai
A helyi iskola nyugdíjasai
Forrás: VJ

Szombat reggel folytatódott a sertés feldolgozása. Kilenc csapat érkezett Csökmő, Újiráz, Gáborján, Körösszakál, Bedő, valamint Berekböszörmény településekről. A hurka- és kolbásztöltésben mérték össze tudásukat. Az elkészült töltelékeket pedig a napközi konyháján sütötték ki az asszonyok. Készült még húsleves, toroskáposzta és sültek is.

Gáborjáni citerások
Gáborjáni citerások
Forrás: VJ

Közben a tágas ebédlőben a Gáborjánból érkező Hagyományőrző Népzenei Együttes három tagja Mezőné Nagy Gabriella, Dorogi Anikó és Sándorné Bunyik Andrea népdalokat, magyar nótákat énekeltek citera kisérettel. A közös ebédet követően pedig mulatós slágerekkel érkezett a Geri-Betli Duó, a helyi nyugdíjasok pedig farsangi öltözetben vidám jelentet adtak elő. 

Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában