Kommunizmus áldozatinak emléknapja

2023.02.25. 15:34

A kommunizmus áldozatainak száma eléri a százmilliót – megemlékezést tartottak a debreceni Melocco-szobornál

A kommunizmus tette általános gyakorlattá az amoralitást, a gátlástalanságot, a cinizmust, az egyéni teljesítmény és a munka megvetését – mondta Pósán László.

A kommunizmus áldozatinak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

A kommunizmus áldozatinak emléknapja alkalmából az „Adjátok vissza a hegyeimet!” Alapítvány megemlékezést tartott a Debreceni Egyetem Melocco szobránál. A szombat délelőtt tartott esemény kezdetén felidézték, hogy 1947. február 25-én fogták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztattak és a Szovjetunióba vittek. Nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A mikrofon elé lépett Pósán László országgyűlési képviselő, a Parlament Kulturális Bizottságának elnöke, aki Milan Kundera cseh író idézetével kezdte beszédét: „A jövő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a huszadik század bűneit, és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek meg.” 

Joggal írhatta ezt Kundera. Egyetlen egy évszázadban nem történt annyi erőszakos halál, mint ekkor: az első világháború halottainak számát tízmillióra becsülik, utána spanyolnáthában kétszer annyian haltak meg, a második világháborúban 60 millióan, a kommunizmus halottainak száma pedig eléri a százmilliót. Innen, Magyarországról 700 ezer ember hurcoltak el málenkij robotra, közülük 300 ezren soha nem tértek vissza – ismertette a drasztikus számokat Pósán László. 

Pósán László országgyűlési képviselő mondott beszédet
Forrás: Kiss Annamarie

Az országgyűlési képviselő hozzátette 1956 után hivatalosan 228 politikai kivégzés történt, de számos más halálos ítéletet köztörvényes bűnök vádjával szabtak ki, így a politikai okokból kivégeztek száma 600-700 is lehetett, emellett 200 ezer ember ekkor emigrált. – Olyan időszak volt, amikor a magyar emberek sorsa a nagyhatalmi érdekek mentén, birodalmi központokban dőlt el, amikor nem dönthettünk szabadon a saját sorsunkról. A kommunizmus áldozatainak számát a kivégzetteken, elhurcoltakon vagy elvándorlásra kényszerítetteken túl a sok-sok 100 ezer tönkretett életút, kettétört emberi sors, megaláztatás, megnyomorítás növeli, továbbá egy életen, sőt, egy generációkon átöröklődő fájdalom is kíséri. Nem feledjük, hogy a koncentrációs tábort, a munkatábort vagy a Gulagot, a modern kori rabszolgaság intézményét kommunizmus rendszere teremtette meg. 

A kommunizmus tette általános gyakorlattá az amoralitást, a gátlástalanságot, a cinizmust, az egyéni teljesítmény és a munka megvetését, emelve ezzel a tudás és a hozzáértés helyébe az elvtársi elkötelezettséget – mutatott rá.

Az országgyűlési képviselő a megemlékezés végén kiemelte, igaza van Kunderának: kötelezettségünk feljegyezni ezeket a bűnöket, és kötelességünk azokra emlékeznünk. A kommunizmus és a neomarxizmus ma a szemünk láttára kezd ismét feléledni, megerősödni Európában és a nyugati világban. Amikor a kommunizmus áldozatairól megemlékezünk, nemcsak kegyeleti és emberi kötelességünknek teszünk eleget, hanem jelenünk és jövőnk alakulásának iránya mellett is kiállunk. Az ünnepi beszédet követően a Szent József Gimnázium diákjainak műsorát láthatták a megjelentek, majd Melocco Miklós 2003-ban felavatott alkotásánál, a fehér rózsa szobornál helyezték el a megemlékezés koszorúit a megjelent szervezetek képviselői. 

ND

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában