Vizsgálat

2023.01.12. 16:46

Beutaló nélkül mehettek tüdőszűrésre a debreceni rászorulók

Hagyományteremtő szándékkal indult útjára a kezdeményezés.

Forrás: Kiss Annamarie

Második alkalommal tartott tüdőszűrést a hajléktalanoknak és szociális rászorulóknak a ReFoMix Nkft. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a debreceni Dobozi utcai Szociális és Egészségügyi Központnál csütörtökön. A speciális, erre a célra kialakított tüdőszűrő buszban körülbelül 120-150 főt vizsgáltak meg egy nap. A program célja a rászorulók egészségi állapotának vizsgálata, TBC mellett a tüdőben előforduló egyéb megbetegedések és elváltozások, mint például a poszt-covid által okozott tüdőgyulladás és maradványainak feltérképezése.

Forrás: Kiss Annamarie

– Nincs szükség beutalóra, egy személyi igazolvány és egy TAJ-kártya elég, hogy elvégezzék a szűrést, vagy a hajléktalanok esetében, ha valamelyik irat hiányzik, akkor elegendő, ha bemondják a TAJ-számot és a születési adatot. A cél, hogy mindenkit leszűrjenek a szakemberek – fogalmazott Pocsai-Farkas Anikó. A Dobozi utca Egészségügyi Központ intézményvezetőjétől megtudtuk, a szűrést követően Budapesten két orvos elemzi az eredményeket, majd ezeket az adatokat pár napon belül megküldik Debrecenbe, és ha valakit kiszűrnek, további kivizsgálásra küldik.

Forrás: Kiss Annamarie

Teljes kihasználtság

Anikó elmondta, sikeres a program, hisz egyszerűbb a kivizsgálás, nem kell időpontot kérni, minimális időt kell várakozni. – Egyszerre egy ember van bent a buszban, és mindösszesen néhány percig tart a kivizsgálás. Az ötlet a koronavírus idején fogalmazódott meg: a hajléktalanok 99 százalékát szerencsére elkerülte a fertőzés, viszont már lehetett hallani, hogy a covidon átesettek különböző tünetegyüttessel rendelkeznek. Mindeközben rátaláltunk a Máltai tüdőszűrő buszra, és így alakult ki a közös projekt – hangsúlyozta Anikó. Hozzátette, az intézmény jelenleg is 120 százalékos kihasználtsággal megy, több mint hatvanan élnek a Dobozi utcai létesítményben.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában