Történelmi helyszín

2022.12.13. 14:34

Több mint 500 kilométert utazott Debrecenig a betlehemi láng

Az Ady-gimnázium falán leplezték le a múltat és jelent összekötő képet, majd a felekezetek képviselői az örök láng jelentőségéről meséltek.

A lángot 2003 óta a 43. Főnix Cserkészcsapat cserkészei hozzák el Bécsből Debrecenbe (középen Palánki Ferenc római katolikus püspök és Papp László polgármester)

Forrás: Molnár Péter

– Ez a piciny láng mindig le tudja győzni a sötétséget, arról üzen, hogy Jézus születését nem lehet kitörölni az emberiség életéből – hangsúlyozta Kocsis Fülöp érsek-metropolita.

Az öröklángot Debrecen polgármestere és az egyházi felekezetek képviselői fogadták kedden délelőtt az Ady parkban. A Betlehemi Születés Templomának örökmécseséről gyújtották meg azt a lángot, amit 2003 óta a 43. Főnix Cserkészcsapat cserkészei hoznak el Bécsből Debrecenbe. Az iskola bejárata felett elhelyezett molinó a Déri múzeum régészei által feltárt múlt egy fontos darabját hirdeti.

Dobránszky Sándor, a Debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatója a beszédében felidézte, hogy tavasszal elkezdődtek a régészeti feltárások az iskola szomszédjában.

– Néhány hete a régészek beszámoltak a kolostor feltárásáról, és akkor tudatosult bennünk, hogy ez a hely milyen különleges. Nagyon örülök, hogy olyan telken áll az intézményünk, ami már 700 évvel ezelőtt is a tudás és az emberség bástyája lehetett. Egy ilyen ünnepélyes esemény jó alkalom arra, hogy minderről megemlékezzünk – hangsúlyozta.

 

Forrás: Molnár Péter

Majd lekerült a lepel a molinóról, mely hónapokig fogja hirdetni az intézmény falán az idelátogatóknak, hogy milyen történelmi helyszínen, milyen szellemi örökséget visz tovább a debreceni Ady Endre Gimnázium.

Isteni láng

Tóth Sándor baptista lelkipásztor a beszédében kiemelte: Jézus Krisztus szülessen meg a szívünkben, is és tapasztaljuk meg a nagy reménységet, amelyet senkitől nem lehet elvenni. Sipos Barnabás ortodox parókus rámutatott: Betlehemben fizikailag nem tudunk ott lenni a távolság miatt, mégis ez az apró betlehemi láng közvetítheti azt a kegyelmet, amelyet az ott élők és szolgálók éreznek. Ez a kis fény hozzon békét, melegséget és örömet mindannyiunk szívébe.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita az esemény üzenetét fogalmazta meg:

– Szeretném felhívni a figyelmet azokra a jólelkű ferences atyákra, aki sok száz évvel ezelőtt, ugyanezen a helyen énekeltek és táncoltak. Összeér a múlt és a régi korokban élt emberek hite a mostani emberek Isten-keresésével. Kívánom, hogy vonuljon végig az Isten-szerető embereken a derű, hiszen Krisztusnak köszönhetjük az örömöt, amelyet mindenkor meg kell élni.

Fekete Károly református püspök rámutatott, hogy a betlehemi láng és a betlehemi csillag rokonfények, mindkettő jelzőfény. – Kicsiny láng, de fontos. Aki művészetet tanul, és szereti, gyakorolja, az tudja, hogy az inspiráció pótolhatatlan, ami a Szent Lélekkel rokonlelkek. A gyertya ki fog múlni, mert csak egy gyertya, de szívünkben ott lehet a léleknek az a lángja, amelyiket sokféle művészeti eszközzel ébren lehet tartani. Emlékeztessen minket a betlehemi láng, hogy emberebb emberekké lehessünk – emelte ki. A jelenlévő diákoknak azt tanácsolta: tartsák ébren lángot a művészet segítségével.

Palánki Ferenc római katolikus megyés püspök hangsúlyozta, hogy az életben mindig van okunk panaszkodni, mert olyan sok gyötrelem és gond nyomaszt bennünket: fájdalom, szenvedés és gyász. – Ebben az évben legyetek ti, fiatalok a karácsony, vigyétek mindenkinek a szívébe az ünnepet, adjatok az értékekből, amelyet hordoztok magatokban. Ismerjük meg Istent, és fogadjuk be őt a szívünkbe, de ne csak karácsonykor, hanem az év minden napján! – hangoztatta Palánki Ferenc.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában