Jeles alkalom

2022.12.14. 12:01

Pázmándi Lászlóné a 95. születésnapján is tisztán emlékszik a családi mézeskalács-receptre

A böszörményi asszonyt kérdeztük a 2022-es világbajnokságról, ő pedig azt válaszolta: csak a Loki!

Forrás: Molnár Péter

– Csaknem 120 éve foglalkozik családunk mézeskalács-készítéssel – fogalmazott Pázmándi Lászlóné Zsuzsika néni, akit 95. születésnapja alkalmából debreceni otthonában köszöntött Szilágyi Edina önkormányzati képviselő és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Forrás: Molnár Péter

Egyszerre meglepettek és boldogok voltunk, ugyanis az ünnepelt olyan jó egészségnek örvend, hogy a szemünknek alig mertünk hinni. Kellemes meleg fogadott minket az otthonában, rá is mutatott a cserépkályhára, és közölte: semennyi pénzért nem válna meg tőle, nagyon szereti a kályha melegét. Mint megtudtuk, 15 éve él Debrecenben, előtte gyermekkorában és asszonyként is Böszörményben lakott a családjával. Négyen voltak testvérek, de már egyik sem él. Férjét is Böszörményben ismerte meg, két lányuk született, négy unokájára és két dédunokájára lehet büszke.

Zsuzsika néni kiemelte: Az öreg fát nem lehet átültetni, vagy csak nagyon nehezen. Nem volt könnyű számára maga mögött hagyni a múltat, és új életet kezdeni 80 évesen Debrecenben, ám mindig is fontos volt neki a család, így engedett a gyerekek, unokák akaratának.

– A férjem családja foglalkozott mézeskalács-készítéssel, sokan ismerik a Pázmándi nevet, aminek az utódja egyébként a mostani Radics név. Unokám, Radics Zoltán mézeskalácsos vette át a stafétabotot, így a receptjeink jó kezekbe kerültek – mondta mosollyal az arcán. Persze kíváncsiak voltunk arra, milyen hozzávalókból, és hogyan készül az igazán finom sütemény, mire válaszolt is: Liszttel, mézzel, szívvel és lélekkel! – tette hozzá kacagva.

Forrás: Molnár Péter

Kiváltképp örül annak, hogy van kinek továbbadni a tudást, ő ma már nem sertepertél a műhelyben, lélekben segíti az utódokat. Lányától megtudtuk, Zsuzsika néni a mai napig süt-főz, a magyaros ételek a kedvencei. Sütni már nem szokott, az ízületei nem bírják a tésztagyúrást, viszont a családtagok a mai napig érzik az általa készített pogácsának az ízét. Úgy vélik, olyan finomat senki nem tud készíteni. A beszélgetésből kiderült, rajong a fociért, persze azonnal megkérdeztük, kinek szurkol a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon, azonban a következőt válaszolta: Aranyom, nekem csak a Loki!

Amikor pedig a hosszú élet titkáról kérdeztük, így felelt: – Dolgozzunk, ne álljunk meg, és legyünk mindig nyugodtak!

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában