Szilveszter, újév

2022.12.31. 07:00

Előre vásároljon be a vasárnapi ebédhez, mert nem lesz nyitva a bolt

Szilveszteri kisokos: összefoglaltunk néhány hasznos tudnivalót az új évet hozó hétvégére vonatkozó nyitvatartásokról.

Az újév miatt jobb előre gondolkodni (felvételünk illusztráció)

Forrás: MW-archív

Ugyan ezúttal nem sok változást produkál az újév az életünkben tekintettel arra, hogy éppen hétvégére esik, mégis érdemes előretekintőnek lenni, és figyelni az esetleges menetrendi változásokra, az üzletek és gyógyszertárak nyitvatartására. Igencsak rosszul tud esni az, ha a boltajtónál már minden kilincsrángatás hiábavaló.

A nagyobb áruházláncok üzleteinek december 31-i nyitvatartása még mentsvár lesz a későn észbe kapóknak, jellemzően 16 óráig nyitva lesznek a boltok, így szombaton még megejthető a hétvégi nagybevásárlás. Az újév miatt azonban jobb előre gondolkodni, mert január elsején, vasárnap minden nagyáruház lehúzza a rolót.

Közlekedés és parkolás

Ha valaki karácsony után egy év végi családlátogatás ügyében, vagy netán a szilveszteri buli miatt váltana jegyet tömegközlekedésre, érdemes tudnia a jó hírt, mely szerint a MÁV-nál nem lesz változás a hétvégén. Ahogy arra korábbi híradásunkban is utaltunk, a társaság tájékoztatása szerint az év utolsó és a jövő év első napján nem változik a személyszállító vonatok forgalmi rendje, így december 31-én, szilveszterkor szombati, január 1-jén vasárnapi ütem szerint közlekednek a szerelvények.

A Volán járatai december 31-én szabadnapi, majd január elsején ismét munkaszünet napi menetrendnek megfelelően indulnak.

A debreceni tömegközlekedés menetrendjét is érdemes figyelni, a DKV Zrt. is arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális menetrendről a www.dkv.hu oldalon, vagy a TransIT DKV applikációban. December 31-én, szombaton a társasághoz tartozó autóbuszok, trolibuszok és villamosok szabadnapi menetrend szerint közlekednek. Az utolsó Auchan vásárlói járat a Nagyállomásról 14.40-kor, az Auchan áruháztól pedig 16.15-kor indul. 2023. január 1-jén munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek a járatok. Az Auchan vásárlói járatok ezen a napon nem, az Airport 1-es autóbusz pedig egyedi menetrend szerint közlekedik.

Ha tömegközlekedés helyett a volán mögé ülne, a parkolási rend változását is érdemes átnyálaznia. A DV Parking Kft. arról tájékoztatta az autósokat, hogy az év utolsó napján a szombati parkolási rend lesz érvényben. Ezen a napon, a parkolóövezetekben 14 óráig kell fizetni a várakozásért. Az új év első napján Debrecen felszíni parkolóiban díjmentesen várakozhatnak az autósok, a mélygarázsokban azonban ezen a napon is díjköteles a várakozás.

Gyógyszertár és orvosi ügyelet

A bejglikóma után már nem biztos, hogy bírja a gyomor az újévi lencsét és a ropogós kérget a malacon, de szerencsére az ügyeletes gyógyszertárak nyitva várják a megyében élőket az óév utolsó és az újév első pillanataiban is. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az egyes településeken elérhető patika mettől meddig tart nyitva. Debrecenben a Piac utca 16. szám alatt éjjel-nappal fogadják a vásárlókat, de vannak városok, ahol csak délelőtt lehet majd gyógyszerért beugrani a hétvégén. Az ügyeletes gyógyszertárak hétvégi nyitvatartásáról itt tájékozódhatnak.

Súlyosabb esetekben a háziorvosi ügyeleti ellátás is elérhető, a megyeszékhelyen 2021 augusztusa óta a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikán (oldalszárny épületében) az Országos Mentőszolgálat biztosítja az ellátást. Az ügyelet folyamatosan, napi 24 órában működik, és az 52/506-303-as diszpécseri telefonszámon hívható.

A házi gyermekorvosi ügyeleti ellátást a házi gyermekorvosok személyes közreműködésével a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekklinika (Debrecen, Nagyerdei körút 98.) épületében biztosítja az OMSZ. A nap 24 órájában elérhető ügyelet az 52/506-303 diszpécseri telefonszámon hívható.
 

Egyéb hasznos ügyeleti elérhetőségek

Fogászat

Hirtelen kialakult fájdalmas fogászati panaszokkal hétvégén és ünnepnapokon 7.30 és 13.30 között sürgősségi fogászati ellátást biztosítanak a debreceni lakosoknak a Rákóczi utca 7. szám B jelű rendelőben. Telefonszám: 52/420-371.

Traumatológiai ügyelet

Debreceni Egyetem, Klinikai Központ Kenézy Gyula Campus (4031 Debrecen, Bartók Béla út 2–26.) Megközelítés: gépkocsival a Hatvan utca – Kishegyesi út – Dorottya utca útvonalon.
Telefon: 52/511–777
Információs vonal: +36 80 204 414

Sikerekben gazdag boldog új évet kíván a Haon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában