Itt a közlemény!

2022.12.08. 15:16

A városháza kiigazította Varga Zoltánt: engedéllyel építkezik a CATL Debrecenben

Januárban közmeghallgatást tartanak az akkumulátorgyár ügyében.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Tájékozatlanságból fakadó, rosszindulatú bejegyzésben támadta meg Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatát Varga Zoltán országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. Állításával ellentétben a CATL rendelkezik a szükséges engedélyekkel a Déli Gazdasági Övezetben jelenleg is zajló tevékenységéhez – olvasható a debreceni polgármesteri hivatal csütörtöki közleményében.

Hozzáteszik: Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője egykor Debrecen közgyűlésének is tagja volt önkormányzati képviselőként, ennek fényében különösen megdöbbentő és felháborító, hogy ellenőrzés nélkül oszt meg téves információkat, amelyekkel alaptalanul kelt feszültséget a debreceni polgárok között, és próbálja lejáratni a várost. Mint az a közleményben olvasható, Varga Zoltán azt állítja, hogy a Déli Gazdasági Övezetben építkező CATL jogszabályt sért: „a gyár építési engedéllyel biztosan nem rendelkezik, hiszen a szakhatósági engedélyeztetési eljárásokhoz szükséges dokumentációt is alig két hete nyújtotta be a kínai CATL gyár menedzsmentje!”

A valóság azonban az, hogy Varga Zoltán az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról ír, amelynek semmi köze a földmunkák megkezdéséhez szükséges építési engedélyezési eljáráshoz. Ennek értelmében a terület előkészítésére, a tereprendezésre és négy üzemépület mélyalapozási munkáira a vállalat már érvényes kormányhivatali engedéllyel rendelkezik – áll a polgármesteri hivatal közleményében.

Mint írták, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ismételten és hangsúlyosan felhívja azok figyelmét, akik politikai hangulatkeltést folytatnak a CATL beruházása kapcsán, hogy a vállalat és az önkormányzat is minden jogszabályt betart, legyen szó építési, környezetvédelmi, vagy egyéb jogi kérdésekről.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás keretében 2023. január 20-án 10 órától DMJV Család- és Gyermekjóléti Központjában, (4027 Debrecen, Thomas Mann u. 2/A, földszinti konferenciaterem) bárki számára nyilvános közmeghallgatást tart.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában