Fontos beruházás

2022.11.23. 10:27

Ez is megvan: megkapta az építési engedélyt a CATL

Szeptemberben azt mondták, hogy 2025 elejétől már termelni szeretnének, így gyors lesz az építkezés.

Forrás: Shutterstock

Hirdetményben tájékoztat a megyei kormányhivatal – mint építésügyi hatóság –, hogy a Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) a Debrecen, 0495/267 helyrajzi számú ingatlanon tervezett akkumulátorgyártó üzem telkének teljes területét érintő tereprendezési és négy épület mélyalapozási munkái tárgyában engedélyezik az építései tevékenységet. 

Júniusban pletykaként kelt szárnyra, augusztus közepén hivatalossá vált: Debrecenben építkezik a világ legnagyobb akkumulátorcége, mely többek között a Teslának, a Hondának és Hyundainak is beszállító partnere. Ezzel pedig megvalósul hazánk eddigi legnagyobb beruházása több mint 7 milliárd euróból. Szeptemberben írták alá a „történelmi" megállapodást:

Az akkumulátorgyár a debreceni Déli Gazdasági Övezetben épül fel, a területen már jelenleg is zajlanak a munkálatok, a régészeti feltárások.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a CATL-beruházást. Az erről szóló rendelet augusztus 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Ugyanebben a Magyar Közlönyben egy kormányhatározat mindösszesen 87 milliárd 718 millió 849 ezer forint kötelezettségvállalást is rögzít a debreceni Déli Gazdasági Övezet bővítésével összefüggő infrastruktúra-fejlesztésekhez. Ebből az összegből különböző energetikai fejlesztéseket (villamosalállomás-bővítés, átviteli hálózat átalakítása, távvezeték létesítése stb.) finanszíroznak majd költségvetési forrásból a támogatási szerződés megkötését követő 60 hónapon belül.

A szeptemberi aláíráson elhangzott, 2025 elejétől már termelni szeretnének, így gyors lesz az építkezés.

Kik is ők?

A Contemporary Amperex Technology (CATL) mára a világ legnagyobb elektromos jármű akkumulátor gyártó cége, a piaci részesedés 32 százalékát birtokolja, és jelenleg 33 ezer főt foglalkoztat. A vállalatot 2011-ben alapította Robin Zeng, a korábban laptopokba és mobiltelefonokba szánt akkumulátorok gyártásával foglalkozó ATL vállalat tulajdonosa. Az elektromos autók iránti kereslet növekedésével a cég termelése évről évre megduplázódott. A cég ügyfelei közé tartozik a BMW, a Tesla, a Hyundai, a Honda, a Toyota, a Volkswagen és a Volvo.

HBN

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában