Jótékonyság

2022.11.07. 18:15

Közeledik az advent, Debrecen pedig újra összefog a rászorulókért

Három éve már annak, hogy elindult a Debreceni Karitatív Testület, a cívisváros és a történelmi egyházak közös adventi adománygyűjtő akciója.

Forrás: Czinege Melinda

Ezt a jó szokását idén sem tagadja meg a megyeszékhely: a gyűjtés november 7-én indult, ezért hétfő délután a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban tartottak sajtótájékoztatót.

– A szeretet ünnepéhez közeledve Isten kinyújtott karjai szeretnénk lenni – fogalmazott Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a tájékoztatón. Mint mondta, bár jelenleg a szomszédságunkban zajló háború miatt még a jobban szituált családokban is akadnak nehézségek, most sem lehetünk szűkkeblűek, és nem feledkezhetünk meg arról: vannak nálunk nehezebb helyzetben levők. 

Válsághelyzetben a mélységek is megnőnek, és nem szeretnénk, ha nagyobb leszakadás történne. Azon dolgozunk, a város, a felekezetek, a szervezetek és a karitatív testület is, hogy a leszakadást csökkentsük

– emelte ki.

Forrás: Czinege Melinda

– A jóság a szokásunk legyen – hangsúlyozta Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, rámutatva ezzel arra, hogy az évek alatt hagyománnyá vált az adománygyűjtési akció. A püspök atya szavai szerint azok, akik rászorulnak a segítségünkre, valóban megtapasztalhatják Isten szeretetét rajtunk keresztül is.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke pedig arra emlékeztetett: a kezdeményezéshez csatlakozni öröm, hiszen adni öröm.

Debrecen gondoskodó város

A gondolat, mely szerint érdemes volna összefogást létrehozni a rászorulókért, 2015-ben született, és akkor Debrecen városa a lehető legszélesebb összefogásban gondolkodott. Immár hét éve működik a Debreceni Karitatív Testület egyházak közötti, civil és városi együttműködést bemutatva.

Debrecennek nagyon fontos karaktere az összefogás, hogy képesek vagyunk egymással szót érteni, és a jó ügy érdekében erőinket egyesíteni. Jó megtapasztalni, hogy a város életében fontos szerepet betöltő szervezetek képesek együtt cselekedni. A Karitatív Testület ennek a gondolatnak jegyében az elmúlt években nagyon sok rászorulóhoz jutott el

– emelte ki Papp László, a város első embere.

A polgármester elmondta: a város a gondoskodó karakteréről akkor is tanúbizonyságot tett, amikor naponta nyolcezer embernek juttatott el meleg ételt a népkonyhán keresztül. – A jövő heti közgyűlési döntésünkkel majd további kétezer embernek segítünk a szociális étkeztetés keretében – tette hozzá.

A vállalatokat is felkeresik

Az adventi adománygyűjtő akcióval az elmúlt években több mint 4000 családnak 6,5 ezer ajándékcsomaggal segítettek.

Hiszem azt, hogy az összefogás akkor a legerősebb, amikor a legnagyobb baj van. Most azt gondolom, ha lehet hívószót találni, akkor jelenleg az lenne a legjobb: most kell segíteni

– hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke, aki kiemelte azt is, hogy akinek segítségre van szüksége, keresse bizalommal a város szociális, karitatív szervezeteit.

Az adventi adománygyűjtési akcióval ezúttal megkeresik a város intézményei mellett a vállalatokat is, hogy azokon keresztül a segíteni vágyó munkavállalókat is megtalálják. Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke részletezte:

az adományokat az intézményeken és a cégeken túl, a Karakter és a Myra Kávézóban, a Család- és Gyermekjóléti Központban, valamint a Kishatár úti nagyáruház gyűjtőládájában adhatják le.

Az adománydobozokba tartós élelmiszert, környezetbarát higiéniai eszközöket, játékokat és könyveket várnak a szervezetek december 22-ig.

Forrás: Czinege Melinda

BBI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában