Városi közgyűlés

2022.11.16. 18:02

Így teljesítettek a Debreceni Vagyonkezelő vállalatai az első félévben

Jelentős összeget érhet el a cégcsoport adózás előtti eredménye.

A beszámoló szerint például a DKV adózás előtti eredménye 218 millió forinttal kedvezőbb a tervnél

Forrás: Napló-archív

A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. (DV) Igazgatóságának 2022. első féléves jelentése is a képviselők elé kerül a csütörtöki városi közgyűlésen. Az előterjesztés szerint a DV és leányvállalatai 2022. első félévre összesen (konszolidáció nélkül) mínusz 2 milliárd 134 millió forint adózás előtt eredményt (veszteséget) terveztek.

A DV értékesítése 434,7 millió forinttal haladta meg a tervet, ami egy be nem tervezett ingatlanügyletnek köszönhető. Ráfordításaiban is megtakarítás realizálódik. Az adózás előtti eredménye 1 milliárd 623 millió forint, amely 154 millió forinttal több, mint a tervezett.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. is növelni tudta bevételeit a 2022-es év első felében. Az anyagjellegű ráfordításait nem tudta a tervezettnek megfelelően tartani, melyet főként a hőenergia többlet indokol, 20,8 GJ-lal több hőmennyiség vásárlására volt szükség.

A Debreceni Vízmű Zrt. első féléves eredménye mínusz 1 milliárd 12 millió forint veszteség, mely 320 millió forinttal kedvezőbb a tervtől.

A DKV Zrt. a tervezéskor a volumeneket a 2020. évre tervezett bevétel 80 százalékában határozta meg, még a pandémia során meghozott kormányzati intézkedések hatásával számolva. Értékesítésének nettó árbevétele 17,3 millió forinttal, egyéb bevételei 24,6 millió forinttal maradnak el a tervezettől. A menetdíjbevétel 31,7 millió forinttal, az ipari szolgáltatások és bérbeeadás bevétele 11,6 millió forinttal kevesebb a tervnél. Magasabb bevételt realizált a szociálpolitikai menetdíj támogatásban és a reklámértékesítésben. Ráfordításai közül az anyag- és személyjellegű ráfordításaiban megtakarítás mutatkozik, míg az egyéb ráfordítások meghaladják a tervet. Adózás előtti eredménye 218 millió forinttal kedvezőbb a tervnél.

A DV Parking Kft. értékesítés árbevétele és egyéb bevétele, illetve ráfordításai magasabbak a tervezettnél. Adózás előtti eredménye 196 millió forint, mely 43,8 millió forinttal kedvezőbb, mint a tervezett eredmény.

A Cívis Ház Zrt. értékesítésének nettó árbevétele elmarad a tervezettől. Az egyéb bevételeit egy üzletértékesítésnek köszönhetően tudta növelni. Ráfordításait jól kezelte, adózás előtti eredménye 476 millió forint.

Az Aquaticum Debrecen Kft. időarányos vesztesége mínusz 155 millió forint, amely az árbevétel elmaradása ellenére a tervezettől 407 millió forinttal kedvezőbb. Az értékesítés nettó árbevétele 312 millió forinttal több a tervezettnél, amit a vendégéjszakák és fürdőszolgáltatást igénybevevők számának növekedése okoz. Ráfordításai közül az anyag- és személyi jellegű ráfordítások összege alacsonyabb a tervezettnél.

A DV lejárt kintlévőségei csökkentek a várakozáshoz képest 95,2 millió forinttal. A DV értékesítés nettó árbevétele 918,7 millió forinttal haladja meg a tervet. Az árbevétel többlete 435 millió forint, a Déli Iparterületen két telek, valamint a KKV park I. üteme telek értékesítésének köszönhetően.
Az Aquaticum Debrecen Kft. árbevétel többlete 312 millió forint, minden divíziója a tervnél több bevételt hozott, a Termál Hotel árbevétele 128 millió forinttal haladta meg a tervet.

A Debreceni Vízmű Zrt. 143,6 M Ft árbevétel többletéből az ivóvíz szolgáltatás többlete 10,7 millió forint, a szennyvízszolgáltatási tevékenység mennyiségi növekedése miatti többlet 38,5 millió forint, a további bevételnövekedése a továbbszámlázott, illetve az alaptevékenységén kívüli szolgáltatásokból ered.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. árbevétele 96 millió forinttal haladta meg a tervet a lakossági felhasználók nagyobb fogyasztása miatt. A Cívis Ház Zrt. árbevétel elmaradása 136 millió forint, az első félévre tervezett Déli Gazdasági Övezeti ingatlanértékesítése még nem valósult, meg, ennek árbevétel elmaradása 207 millió forint.

Az anyagjellegű ráfordítások megtakarítása 14,4 millió forint. Többek közt az üzemanyag árváltozása miatti költségtöbblet 178,8 millió forint (ebből DKV: 171,5 millió forint). A karbantartási költségek megtakarítása az első félévben 255 millió forint  volt. A bankköltségek összege 176 millió forinttal alacsonyabb a tervezettől, mivel a DKV esetében a 8 milliárd forint összegű hitellel kapcsolatos, tervezett önkormányzati készfizető kezességvállalási díj megfizetése a második félévben várható.

A személyi jellegű ráfordítások megtakarítása 188 millió forint, az átlaglétszám 31-gyel maradt el a tervezettől. 39 millió forint megtakarítás jelentkezik a Debreceni Vízmű Zrt.-nél a tervezettnél alacsonyabb létszám (mínusz 13 fő) miatt. A DKV Zrt. megtakarítása 52 millió forint az alacsonyabb átlaglétszám (mínusz 10 fő), magasabb mértékű táppénz, valamint a kevesebb jegyértékesítési jutalék miatt. Az Aquaticum Debrecen Kft. személyi jellegű ráfordításai 67 millió forinttal maradtak el a tervtől az alacsonyabb átlaglétszám (mínusz 7 fő) miatt, illetve a tervezett béremelés csak február hónaptól valósult meg.

Az év egészére vonatkozó prognózis alapján a DV éves várható adózás előtti eredménye 3 milliárd 252 millió forint lehet, mely 734 millió forinttal haladja meg a tervet.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában