Nemzeti gyásznap

2022.11.04. 08:48

Puskás István: Az áldozatok soha nem voltak hiábavalók

Koszorúzásokkal emlékeztek az 1956-os szabadságharc leverésének évfordulójára és hőseire.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere

Forrás: Czinege Melinda

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottainak emlékére ‒ a forradalom leverésének nemzeti gyásznapja, november 4. alkalmából ‒ megemlékezést és koszorúzásokat rendezett november 4-én, pénteken. Az ünnepség a reggeli órákban kezdődött, Magyarország lobogóját felvonták és félárbócra engedték a Kossuth téren. A következő állomás a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Technikuma volt, az épület falán elhelyezett Iván Kovács László-emléktáblát koszorúzták meg. 

Ezt követően a megemlékezők a Debreceni Köztemetőbe mentek. Az itt található kopjafájánál Puskás István alpolgármester mondott beszédet. – A magyar történelem végzete úgy hozta, hogy nem tudunk győztes szabadságharcokra emlékezni. Nemcsak a szabadságharcok kezdetét ünnepeljük megemlékezéseken, hanem a tragikus végkifejleteket és a mártírokat emlegetjük a szabadságért folytatott küzdelmeink kapcsán. Azonban az, hogy most itt vagyunk együtt és szabadon leróhatjuk a kegyeletünket a mártírjaink előtt, azt mutatja, hogy bár fegyveres túlerők leverték a magyar szabadságküzdelmeket, s a magyar nép vágyát a szabadságra rendre vérbe fojtották, azonban az áldozatok soha nem voltak hiábavalók – hangsúlyozta az alpolgármester. Mint mondta, az áldozatok nélkülük most nem állhatnánk itt, nem egy szabad szabad országban élhetnénk az életünket.  

Amikor emlékezünk, annak a megerősítésével tehetjük ezt, hogy az áldozat sohasem hiábavaló

 – szögezte le.

Az alpolgármester kiemelte, Debrecenben az emlékezés és a szabadság eszméjének az életben tartása különösen érvényes, s ez nem csak egy formális gesztus.

 Debrecen, a szabadság őrvárosa, mindig is kivette a részét ezekből a küzdelmekből. A debreceni identitásnak nagyon fontos része nemcsak a saját közösség önrendelkezésének a joga, hanem a felelősség is a nemzet szabadsága iránt. Így volt ez 1848-49-ben és így volt z 1956-ban is, amikor október 23-án először dördült el sortűz Magyarországon, itt Debrecenben. A szabadság első 56-os mártírjai Debrecenben hullottak el. Az ő emlékük előtt is tisztelgünk most, és mindazon debreceniek előtt, akik 1956. október 23. után akár a megtorlások következtében vesztették életüket, a szabadság ügyéért áldozva fel a legdrágább kincset 

– mondta. Puskás István beszédében kiemelte, amikor emlékezünk, az ő példájuk lebegjen előttünk, s azzal a felelősséggel hajtsunk fejet, hogy az áldozatuk üzenetét vigyük tovább, ne legyen a feledésé ez az emlékezet. – Örökítsük generációról generációra, hogy Debrecen a jövőben is a szabadság őrvárosa maradhasson – zárta gondolatait.

A beszéd utána katonai tiszteletadás mellett a megjelent állami és társadalmi szervek, fegyveres testületek, intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit a ’56-os kopjafánál. A tisztelgések sora a Kossuth laktanyában zárult, ahol a mártír katonák emléktábláját koszorúzták meg a jelenlévők.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában