Helyi közélet

2022.10.28. 13:53

Ezúttal Szolnokon ült össze a MÖOSZ

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége pénteken tartotta közgyűlését.

Forrás: hbmo.hu

Az ülést Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, ezúttal mint a MÖOSZ elnöke nyitotta meg, majd a testület több napirendi pontot is tárgyalt, tudatta a megyei önkormányzat honlapja

Elsőként dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadását hallhatták a megyei elnökök a vármegyék területfejlesztésben betöltött szerepéről. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz tekintetében a jövőben szeretnék megerősíteni a megyék szerepét. Hozzátette, hogy a 2021-2027-es uniós tervezési időszak céljai között az egyik leghangsúlyosabb, hogy Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama között legyen. 

Szó volt az ülésen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) aktualitásairól is, erről Oláh Gábor, a területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár tartott beszámolót. 

Részt vett az ülésen Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese is, aki a MÖOSZ-szal idén (2022. június 15-én, Budapesten) megkötött partnerségi megállapodásra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a TOP Plusz forrásokból megvalósuló beruházások finanszírozási biztonsága garantált a pénzintézet részéről. 

A testület tagjai ajánlást fogalmaztak meg a megyei önkormányzatok hivatalos megnevezéséről is. Mint ismert, a Magyar Országgyűlés július 19-én fogadta el Magyarország Alaptörvényének módosítását, mely szerint a „megye” mint területi egység neve 2023. január 1-jétől „vármegyére” változik. A megyei önkormányzatok hivatalos megnevezése kétféle lehet: vármegye neve + Vármegye Önkormányzata vagy vármegye neve + Vármegyei Önkormányzat. A testületi tagok többsége az előbbit javasolta,

eszerint például a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a jövő évtől Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata lehet.

A MÖOSZ tagjai összesítették a névváltozással összefüggésben felmerülő feladatokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában