Csütörtökön és pénteken

2022.10.11. 14:31

Debrecenben és Álmosdon is megemlékeznek a Bocskai-felkelés első győztes csatájáról

Visszautazunk 418 évet az időben.

Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, újságíró, huszárhagyomány-őrző a 2020-as álmosdi ünnepségen

Forrás: Napló-archív

Október 13-án, csütörtökön 18 órától – a híressé vált álmosd-diószegi csata előestéjén – csillagászati és hadtörténeti előadást rendez a Magnitúdó Csillagászati Egyesület a DEMKI Újkerti Közösségi Ház 106-os termében (Debrecen, Jerikó u. 17.). A belépődíjmentes programon „Bocskai fejedelem győztes csatájának csillagászati égboltja” címmel Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, újságíró, huszárhagyomány-őrző tart vetítéssel színesített előadást. A történelmi és csillagászati kronológiai előadáson megismerhetik majd az érdeklődők azt, hogy milyen volt az 1604. október tizennegyedikéről tizenötödikére virradó éjjelen az égbolt, milyen szenzáció volt látható a korabeli égbolton.

Másnap, október 14-én, pénteken 14 órától Álmosd község önkormányzata a határban álló nagy szoborkompozíciónál koszorúzást és megemlékező ünnepséget rendez a Bocskai-csata emlékére. A vendégeket Tóth Sándor polgármester és Tasó László országgyűlési képviselő köszönti majd. Ünnepi beszédet mond dr. Szabó József és Szoboszlai Endre. Áldást mond Buzás Árpád református és Szaplonczay Gergely görögkatolikus lelkész. Ezt követően Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke adja majd át a Bocskai-szablyát Álmosd polgármesterének. Az ünnepségen közreműködik a Bocskai-dandár helyőrségi katonazenekara, díszőrei és az álmosdi általános iskola tanulói. A szablyaátadáskor közreműködik a megyei huszárbandérium két huszárhagyomány-őrzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában