Közgyűlés

2022.09.14. 17:30

Lekerülhet a jelzálogjog a Kölcsey Központról

A lépés összefügg a sikeres debreceni iparterület-fejlesztéssel.

Forrás: Czinege Melinda

Mivel a debreceni önkormányzat egymilliárd forintot leszámítva visszafizette azt a 44 milliárd forintos tőkehitelt, amelyet a BMW-gyárat is magában foglaló északnyugati gazdasági övezet iparterületének előkészítés-fejlesztésére vett fel, a Kölcsey Központnak sem kell tovább e hitel ingatlanfedezeteként szolgálnia.

Ennek érdekében több határozatot is elfogadhat az önkormányzat közgyűlése a szeptember 15-i, következő ülésén.

A 2018-ban Debrecen által felvett 44 milliárdos hitel 80 százalékára a kormány vállalt visszafizetési garanciát, míg 20 százalék erejéig az önkormányzatnak kellett fedezetet kínálnia a pénzfolyósító bank számára. Így került jelzálog az ismert debreceni középületre. A Kölcsey Központ tehermentesítését szolgáló előterjesztésben az olvasható, hogy az Erste Bank előzetes állásfoglalása szerint annak nincs akadálya, főleg, hogy a jelzett egymilliárd forintot is előtörleszti a város még 2022-ben.

A hitelfelvétel idején szükség volt bizonyos adminisztrációs lépésekre az ingatlanban lévő önkormányzati tulajdoni hányad forgalomképességéhez. Ezért a Kölcsey Központot használó Főnix Kft. és MODEM Kft. üzletrészeinek tulajdonjogát az önkormányzat – visszavásárlási jog kikötése mellett – 3 millió forintért eladta a szintén a tulajdonában lévő DEMKI Nonprofit Kft. részére.

Az önkormányzat most értelemszerűen élni kíván a visszavásárlási jogával, ami már csak azért is fontos, mert a kizárólagos tulajdonlás elősegíti a MODEM Kft. múzeumi státuszának megszerzését.

RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában