Születésnap

2022.09.02. 13:33

Köszöntötték a legidősebb körösszegapáti lakót

A kilencvenötödik születésnapját ünnepelhette Toldi Miklósné Hermina néni.

Toldi Miklósné Hermina néni

Forrás: Vmirjáncki József

Az asszony 1927. szeptember elsején született Körösszegapátiban, s az egész életét a Hajdú-Bihar megyei községben töltötte. Most ő a település legidősebb lakója.

Már fiatal lányként a családi házban tevékenykedett, nyolc gyerek volt a háznál, volt mit tennie; később a háború viselte meg. Huszonhat évesen ment férjhez, 1953-ban. Nem volt könnyű időszak ez a családok számára, sokat kellett dolgozni, hogy a beszolgáltatás követelményeit teljesítsék. Szerencsére a férje ügyes kezű lakatos mester volt. Harmincnégy évig éltek együtt, két gyermekük született. A kisfiukat sajnos elveszítették, lányuk, Éva maradt a mindenük.

A munka a hosszú élet titka

A hívő asszony a görögkeleti vallást gyakorolja, román nyelvű bibliát olvas. Lánya rendszeresen gondoskodott arról, hogy édesanyja megkapja a hetente megjelenő Cronica hetilapot és a román nyelvű kalendáriumot. Örömmel várja minden év január elején a házszentelő ortodox tisztelendőt és kíséretét, vízkereszt után pedig örömmel veszi, ha szentelt vizet visznek neki.

Hermina néni szerint a hosszú élet titka a munkában rejlik, úgy véli, az elért eredmények boldoggá teszik az embert. – Nem élhetünk mindig boldogan, de örülhetünk mindig, hogy élünk – vallja. Ma már a legnagyobb öröme, hogy szeretteivel együtt lehet, szerencsére négy unokája és négy dédunokája sűrűn meglátogatják. 

Vmirjáncki József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában