Tanévnyitó

2022.09.04. 15:27

Hétezer hallgató kezdi meg idén a tanulmányait a Debreceni Egyetemen

Beiktatták a jövőt formáló egyetemi hallgatókat.

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetem első éves hallgatói tették le az esküt az egyetem ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén vasárnap délelőtt a Főnix Arénában.

– Napjainkban, amikor a járvány és a háború, a gazdasági és a társadalmi problémák nehezítik az életünket, bele kell kapaszkodnunk azokba az időtálló értékekbe, melyek szilárd részeit képezik kultúránknak. Az egyetemi eszme, a felsőoktatás hagyományai, a tudomány és a kultúra tisztelete pedig a legalapvetőbb értékeink közé tartozik. A Debreceni Egyetem az egyik legnagyobb múltú felsőoktatási intézmény Magyarországon, amely olyan tradíciókból táplálkozik, ami európai összevetésben is egyedülállónak számít – mondta Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, aki a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma nevében köszöntötte a részvevőket.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere 
Forrás: Czinege Melinda

Kósa Lajos felelevenítette, az idei alkalom a 485. tanév kezdete Debrecen felsőoktatásában. Az országgyűlési képviselő biztosította a hallgatókat arról, hogy a város és a Debreceni Egyetem vezetősége minden támogatást megad, hogy eredményesen és sikeresen töltsék el a felnőtt, de még „szabad” éveiket. Útravalóként emlékeztette az egyetemi tanulmányaikat megkezdőket Pitagorasz mondására, miszerint „senki sem lehet szabad, aki nem tud parancsolni önmagának”.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

– Debrecen az a szilárd pont, amire az ország a nehéz időkben mindig is számíthatott. Ahogy jó időkben ez fordítva is igaz volt – mondta beszédében Hankó Balázs. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a magyar egyetemi oktatás hazai és nemzetközi, dinamikusan növekvő eredményeit hangsúlyozta, valamint előrevetítette: korunk kulturális, sport, egyetemi és gazdasági beruházásai jelenünk jövőt formáló pillérei.

Hankó Balázs, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

– A kormány sokat tehet finanszírozással és ingatlanfejlesztéssel, de az eredmény végül az egyetemi oktatók, kutatók hozzáértésén, tudásán, odaadásán, a hallgatók tehetségén, szorgalmán múlik. Az egyetem oktatói és hallgatói jelentik a nemzet jövőjét, a magyar hagyományok és kultúra megőrzését. A Debreceni Egyetem egyértelműen az évtized nyertese lehet, és nyertese minden, az egyetemen karrierjére felkészülő hallgató – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Az ünnepi beszédek után az egyetem elsőéves hallgatói tettek fogadalmat.

Az immár a Debreceni Egyetem polgáraivá váló hallgatók beiktatása alkalmából a város vezetősége nevében Barcsa Lajos gratulált. Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy az intézmény tanulói tudásukkal, tanulni vágyásukkal, kreativitásukkal és nyitottságukkal Debrecen közösségét fogják gazdagítani.

– A Debreceni Egyetem és a város mindig is szoros kapcsolatban állt. Összehangolt stratégiai céljaink egymást erősítik, fejlesztéseink közös érdekeinket szolgálják. Számos esetben együtt dolgozunk, képviselve a régiónkat, az országunkat és a nemzetünket. Az egyetem képzési és kutatási struktúrája, oktatási és tudományos teljesítménye, innovációs lehetőségei erőteljesen összefonódnak a város által kínált előnyökkel – fejtette ki. Barcsa Lajos rámutatott, a Debreceni Egyetem a magyar és a nemzetközi felsőoktatási szektor számára is példamutató abban, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a régió munkáltatói igényeit, és ahhoz igazítja az oktatási kínálatát. Mint mondta, így nyújt szakmailag megalapozott és kiérlelt, jól konvertálható, de egyszerre aktuális és közvetlenül hasznosítható tudást, majd életpályát.

Barcsa Lajos alpolgármester
Forrás: Czinege Melinda

A beiktatási ceremónia után az egyes karok magyar és külföldi hallgatói elsőéves társaik nevében vették át az egyetemi évekre szóló jelképes tanulmányi füzetet. Ezt követően Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszöntötte az egyetemi éveiket megkezdő hallgatókat.

A szenátusi ülés zárásaként a Debreceni Egyetem címeket és kitüntetéseket adományozott azoknak a személyeknek, akik nagymértékben hozzájárultak a hazai és nemzetközi intézmények közötti kapcsolatok fejlesztéséhez, valamint az egyetem oktatóinak és hallgatóinak érdekében tartós és kimagasló tudományos és szakmai tevékenységet végeztek.

Elismerést vehetett át Póser Zoltán vezető-kormányfőtanácsos, Pintér Ákos egyetemi tanár és rektori biztos, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka; Seres József rendőrezredes, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgató-helyettese; Búvár Géza Széchenyi-díjas agrármérnök, címzetes egyetemi tanár; Harhai Zsolt, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Észak-Alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója; valamint Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. Az OTP Bank Nyrt. által kiérdemelt díjat Wolf László vezérigazgató-helyettes vette át.  

Hajnal László
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában