Készülődés a télre

2022.08.03. 14:00

Vegyes tüzelés, cserépkályha, faelgázosító kazán? Melyik a legjobb, és miért?

Még nem lehet tudni, hogy mivel fognak fűteni a megyénkbeli iskolákban: Te mit javasolnál?

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A napokban több hírportál is arról számolt be, hogy levelet kaptak a tankerületek a Belügyminisztériumtól, amelyben arra kérik őket, hogy mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Kíváncsiak voltunk, vajon az intézményeknek valóban fel kell-e mérniük, rendelkezésükre áll-e alkalmas helyiség a fatüzelésű kazán beszerelésére, van-e alkalmas kémény, és ha nincs, hogyan kell kiépíteni azt.

Mindenre fel kell készülni!

– A Debreceni Tankerületi Központ folyamatosan vizsgálja az épületek zökkenőmentes üzemeltetésének kérdéseit és feltételeit. A fűtési időszak megkezdése előtt ez minden évben hangsúlyos és kiemelt feladata a fenntartónak. Mivel egész Európában komoly kihívásokat jelent az energiaellátás biztosítása, és az Európai Unió a gázfogyasztás korlátozásáról döntött, indokolt minden eshetőségre felkészülni, még akkor is, ha annak csekély a valószínűsége – válaszolta megkeresésünkre Szabó Norbert titkársági referens.

Mivel tüzeljünk télen?

Eltérőek a vélemények a következővel kapcsolatban: visszalépés, vagy jó megoldás lehet-e a jövőre nézve a fával való tüzelésre való átállás? A témával kapcsolatban több érintett szakembert megkérdeztünk, akik között akadtak olyanok, akik úgy vélik, igencsak költséges lesz tűzifával fűteni. Ugyanakkor a megkérdezettek nemcsak a véleményüket fogalmazták meg, hanem egy debreceni energetikai szakértő a jelenleg fellelhető legjobb megoldásokat is felvázolta. – Hazánkban a leginkább használt szilárd tüzelőanyag elégetésére alkalmas kazán a vegyes tüzelésű kazán – szögezte le az energetikai szakértő. Ezzel szemben kiemelte, nem ez az egyetlen alternatíva, ami az elkövetkezendő időszakban szóba jöhet. Mint elmondta,

számos olyan lehetőség közül válogathatunk, amik talán a legtöbb laikus számára eddig többé-kevésbé ismeretlenek voltak.

Itt megjegyezte: fűthetünk faapríték-, biomassza-, vagy faelgázosító kazánnal. Sőt, a cserépkályha is megoldásként szolgálhat, de ez csakis akkor lehet jó döntés, ha jól szigetelt épületről beszélünk.

Számtalan opció közül válogathatunk

Az energiaszakértő felhívta a figyelmet, hogy a faaprítékkazánnal van lehetőségünk biomasszatüzelésre, ami sokkal olcsóbb, mint például a gáz, illetve környezetkímélő is. Kiemelte, egy kellően jó minőségű faaprítékkazán hatásfoka meghaladja a 90 százalékot, ám ez nagyban függ a felhasznált fűtőanyag minőségétől is. – Főbb előnyei: környezetbarát tüzelőanyag, magas hatásfok, alacsony szén-dioxid-kibocsátás, központi szabályozóegység stb. – emelte ki. Hozzátéve, ezeknél a kazánoknál 30-40 százalék megtakarítás érhető el a gázzal szemben. A biomasszakazánról talán kevesen hallottak, de van rá esély, hogy ennek a rendszernek a felépítése lehet a legösszetettebb: tüzelésre alkalmas lehet fa, kukoricaszár, szalma stb. – A biomassza eltüzelésekor szén-dioxid-kibocsátás nem terheli környezetünket, de meg kell jegyezni, hogy fahasábok esetében alacsony a tüzelés szabályozhatósága – hangsúlyozta a szakember. Kiemelte, így a kéményen keresztül sok hő távozik, ezért kijelenthetjük, hogy energetikailag kevésbé hatékonyak.

A pellet lehet talán a legjobb választás, hatékonyabban tüzelhető el, mint a fahasáb. Többek közt forgácsból gyártják, 90 százalék körüli hatásfokon égethető el

– mondta.

Végezetül felhozódott a leginkább környezetbarát megoldás: a faelgázosító kazán használata. Mint megtudtuk, ha az utóbb említett kazánt alkalmazzuk, akkor egy vegyes tüzelésű kazánhoz képest az ígért 90 százalék körüli magas hatásfokot a pirolízis segítségével éri el. – A pirolízis lényege a kétfázisú égési folyamatban történő faelgázosítás – hangsúlyozta. Majd úgy fogalmazott,

a faelgázosító kazán jelenleg a fával történő tüzelés legjobb hatásfokkal működő készüléke.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában