Még nem járható

2022.08.26. 07:00

„Várakozik” a csomópont és az új út

A BMW-gyár kiszolgáló útja vagy a józsai bekötőút megvalósításáig és forgalomba helyezéséig továbbra is zárva kell tartani.

Forrás: NIF Zrt.

Egyelőre nem adják át az M35-ös autópálya új, Debrecen-Józsa csomópontját – tájékoztatott a Haon kérdésére a NIF Zrt. Július közepén írtunk arról, hogy elkészült az M35-ös autópálya Debrecen-Józsa csomópontja, mely kulcsfontosságú közlekedési és logisztikai szerepet tölt be a jövőben, többek között az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet megközelítését szolgálja majd. A projekt műszaki átadás-átvételi eljárása június 20-án zárult le, akkori információk szerint a csomópont augusztusban nyílt volna meg a forgalom előtt.

„A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2022. augusztus 11-én kelt, valamint a Budapest Főváros Kormányhivatala által 2022. augusztus 15-én kelt határozatában ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt adott ki a tárgyi csomópont vonatkozásában, amivel Társaságunk meghatározott feladatát teljesítette.

Az engedélyek ideiglenes jellege abból fakad, hogy a csomóponthoz kapcsolódó, Debrecen Megyei Jogú Város megrendelésében épülő utak még nem készültek el.

Amint a csatlakozó utak elkészülnek, és megtörténik a forgalomba helyezésük, továbbá elvégzik a végleges területrendezést, új hatósági engedélyezési eljárások keretében kerülhetnek kiadásra a végleges forgalomba helyezésről szóló határozatok. A hatóság előírása szerint legalább az egyik csatlakozó út (a nyugati körforgalomnál a BMW-gyár kiszolgáló útja, vagy a keleti körforgalomnál a józsai bekötő út) megvalósításáig és forgalomba helyezéséig az M35 autópályáról az elkészült új csomópontra történő fel- és lehajtást biztosító ágakat továbbra is lezárva kell tartani. Amint a csatlakozó utak egyike elkészül és forgalomba helyezik, az új különszintű csomópont megnyitható lesz a közforgalom számára” – írta megkeresésünkre a NIF Zrt.

Szintén az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztéséhez kapcsolódik egy tehermentesítő út építése Józsa északi részén, egy már ott meglévő útra ráépítve. Ennek kapcsán a debreceni önkormányzat márciusban arról döntött, hogy az M35-ös autópálya és a 35. számú főút kapcsolatának nyomvonalvizsgálati tervdokumentációja felhasználási jogát ingyenes átengedi a NIF Zrt. részére, hogy az út – állami beruházásként – elkészülhessen.

A NIF válasza szerint azonban egyelőre erre is várni kell.

Forrás: NIF Zrt.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2022. április 21-én kelt levelével elrendelte a Debrecen–Józsa északi tehermentesítő út tervezési feladatainak előkészítését. A környezetvédelmi munkarész, az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítésére, továbbá a szükséges engedélyek megszerzésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás előkészítése kormányhatározat alapján felfüggesztésre került. Amennyiben a feloldásról szóló döntés következtében folytatódhatnak a feladatok, a tervezésre vonatkozó közbeszerzés újbóli kiírása tervezetten 2 hónapot, az eljárás lefolytatása tervezetten 6 hónapot vesz igénybe. Ezt követően forrás birtokában a tervezés átfutási ideje várhatóan mintegy 20 hónap” – közölte a NIF Zrt.

SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában