Legfontosabb a klímasemlegesség

2022.08.15. 17:08

Több mint 26 milliárd forintból fejleszti a hálózatát az OPUS TITÁSZ Zrt.

A részletekről hétfőn, a vállalat debreceni székházában tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Forrás: Kiss Annamarie

Komplex villamoshálózati beruházásokat valósít meg a társaság. A hálózatbővítés költségeinek felét a vállalat biztosítja, míg a másik felét, összesen 13,3 milliárd forintot pályázati forrásból nyert el. A beruházás így részben vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Unió és a kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz részeként valósulhat meg. Az OPUS TITÁSZ Zrt. a finanszírozást többek között Debrecen és Nyíregyháza környéki beruházásokra, az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet hálózatbővítésére, Debrecen Agrár Ipari Parkjához tartozó alállomás létesítésére és hálózatba illesztésére, továbbá a MAVIR Buj állomás hálózatba illesztésére fordítja. 

A beruházás célja mindezen felül, hogy az érintett településeken a korszerű hálózati infrastruktúra lehetőséget biztosítson a lakossági naperőművek telepítésére.

Versenyképes, klímasemleges

Magyarországon is egyre nagyobb szerepe van a napenergia-alapú rendszereknek, de a tervezett beépített naperőművi kapacitás hálózatra csatlakoztatása jelentős bővítést igényel mind az átviteli, mind az elosztói hálózatokon. Hazánk stratégiai célja, hogy a szén-dioxid-mentes villamosenergia-termelés aránya a jelenlegi 60 százalékról 2030-ra 90 százalékra emelkedjen; továbbá, hogy a hazai beépített fotovoltaikus kapacitás a jelenlegi kétezer megawattról meghaladja a hatezer megawattot, 2040-re pedig megközelítse a 12 ezret.

Van egy óriási átrendeződés a karbonsemlegesség irányába, ezáltal az elektromos áram felhasználása erőteljesebbé válik, hiszen ez a legtisztább energiaforrás. A karbonsemlegesség egyik velejárója, hogy a megújuló energiaforrásokat befogadjuk, a hálózatainkat alkalmassá tegyük arra, hogy a zöld energiák be tudja fogadni. Versenyképesnek kell lennünk, és fel kell készülni a klímasemleges célok elérésére. Ez a program egyik fő célkitűzése

 – fogalmazott Torda Balázs, az OPUS TITÁSZ Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. Mint mondta, igyekeznek rugalmassá tenni a hálózatot, egyebek mellett okosmérőket telepítenek az ügyfeleiknél, de keresnek új technológiákat is.

Torda Balázs
Forrás: Kiss Annamarie

Hangsúlyozta, hogy a társaság mintegy 400 települést lát el villamos-energiával, az érintett települések több mint felénél, mintegy 300 településen valósul meg csaknem háromezer beruházás. Az ellátási terület észak-kelet magyarországi régiójában az elmúlt két évben 876 kis- és középfeszültségű hálózatbővítési, transzformátorcsere, alállomás és nagyfeszültségű vezetéklétesítési projekt valósult meg. A tervezett fejlesztések alapot biztosíthatnak a növekvő villamos-energia fogyasztói és az időjárásfüggő termelői igényének minél hatékonyabb kiszolgálására.

A projektben vállalt összesített kapacitásbővítés 261 megawatt. A fejlesztést a tervek szerint 2026 áprilisára fejezik be. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában