Emléktáblát állítottak

2022.07.07. 18:32

Kétszeres díszdoktora előtt tiszteleg a Debreceni Egyetem

A gróf dédunokája is jelen volt a csütörtöki ünnepségen.

Forrás: hirek.unideb.hu

A Debreceni Egyetem XX. századi alapításában fontos szerepet játszó gróf Degenfeld-Schomberg József főispán, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka tiszteletére avattak emléktáblát csütörtökön az egyetem Főépületének első emeleti oszlopcsarnokában. Az életnagyságú öntött bronz portrédomborművet, Győrfi Lajos szobrászművész alkotását az egyetem létrehozásának 110. évfordulóján avatták fel – számolt be a hirek.unideb.hu.

– Gróf Degenfeld-Schomberg József is annak a református elitnek volt a tagja, amely az uralkodót meg tudta győzni arról, hogy itt a Kárpát-medence keleti végében szükség van – mai kifejezésekkel élve – egy tudásközpontra, amely pénzügyi, intellektuális, kutatási, innovációs, szellemi centrumként az egész régió fejlődését biztosítja hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora az ünnepélyes avatáson.

Puskás István alpolgármester köszöntő beszédében azt ígérte, hogy a város vezetése megvizsgálja annak lehetőségét, hogy újra viselje közterület a Degenfeld nevet Debrecenben.

Az Ausztriában élő gróf Degenfeld-Schonburg Pál, gróf Degenfeld-Schomberg József dédunokája az ünnepség végén a család nevében köszönetet mondott az emléktábla felavatásáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában