Nem adjuk a vérünk!

2022.07.16. 14:31

Többféle módszerrel indul a szúnyoggyérítés Debrecenben

Idén biológiai és kémiai szúnyoggyérítést is alkalmaz a városi önkormányzat.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A város szem előtt tartja a környezetterhelés csökkentését, az ökológiailag fontos fajok védelmét, ennek figyelembe vételével történik a megelőző védekezés – hangsúlyozza közleményében Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A légi szúnyoggyérítés Debrecen teljes közigazgatási területén július 17-18-19. napján, az esti utáni órákban történik. Pótnapok: július 20-21. 

Az alkalmazandó Deltasect Plus 1,2 ULV készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben – 0,6 liter/hektár – kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A légi kémiai szúnyoggyérítéssel összefüggésben a lakosság részére javasolt intézkedések: a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. 

A fentieken túl az önkormányzat biológiai szúnyoggyérítést is alkalmaz. Az első ilyen hatékonynak ígérkező védekezést a Tócó-patak Bán Imre utca és Vezér utca közötti szakaszán végezteti el az önkormányzat a következő napokban. Ez a munkálat a lakosság részéről óvintézkedést nem igényel.

Az eredményes védekezésben az önkormányzat számít az állampolgárok együttműködésére is, a kertekben kialakuló tenyészőhelyek száma ugyanis csökkenthető. 

A rovarok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze az esővízgyűjtő hordók és kerti medencék lefedése, valamint a kertek karbantartása, a rendszeres fűnyírás és kaszálás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában