Meredek árak

2022.06.21. 20:41

Volt olyan debreceni utca, ahol 1,24 milliót kértek egyetlen négyzetméterért

Legek, trendek és más érdekességek a megyei lakáspiac tavaszáról – egy kis jövőnézéssel.

Forrás: Kiss Annamarie

Mélyen a zsebébe kellett nyúlnia annak, aki az Egyetem sugárúton vásárolt ingatlant idén tavasszal, de volt olyan debreceni utca, ahol a százezer forintot sem érte el az átlagos négyzetméterár a kikelet hónapjaiban. Ez derül ki abból a gyűjtésből, amelyet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozott felszínre érdeklődésünkre a hirdetési portál adatbázisából. A legolcsóbb megyei település a megye északnyugati csücskében volt, a legdrágábbak között pedig nagyjából papírforma rangsor született. De haladjunk csak szépen sorban!

A szakportál átlagolt adatai szerint a tavasz legdrágább debreceni közterülete a Csanak József utca volt, itt nem kevesebb, mint 1,24 millió forintot kértek egyetlen négyzetméterért. A Nagyerdei körútról elágazó utcát az Egyetem sugárút követte nem sokkal lemaradva, 1,2 millió forintos árral, a dobogó harmadik helyére pedig a város északnyugati részén húzódó Görömbei András utca fért még fel, 1,13 millióval.

Forrás: Kiss Annamarie

A legolcsóbb utca címet 2022 tavaszán a Fahéj utca szerezte meg, amely már sokkal közelebb van Hajdúsámsonhoz, mint a debreceni belvároshoz. Itt 79 ezer Ft/négyzetméter áron cserélt gazdát egy ingatlan a hirdetési portál számai alapján. A második legolcsóbb a Mézharmat utca volt kerek 100 ezer forintos árral, a harmadik pedig a Balzsamfű utca 103 ezerrel.

Balogh László kérésünkre a megyei toplistákra is rávilágított. Mint azt a szakértő megosztotta, a legmagasabb árakkal Debrecen büszkélkedhetett március-április-májusban, ahol átlagosan négyzetméterenként 646 ezer forintba került egy lakóingatlan. Hajdúböszörmény a második 643 ezer forintos négyzetméterenkénti árral, és Hajdúszoboszló a bronzérmes 485 ezer forint/négyzetméteres átlagárakkal.

Viszont ezen összegek töredékéért is lehetett már ingatlant vásárolni Hajdú-Biharban, persze Debrecentől azért jóval távolabb. A legolcsóbb tavaszi települések rangsorát a megye északnyugati csücskében lévő Tiszagyulaháza vezette 50 ezer Ft/négyzetméteres átlagárral, majd Mezősas és Nagyrábé következett 56 és 58 ezer forintos átlagos négyzetméterárral.

Lassulhat a drágulás?

– A debreceni lakásárak már időben is előreszaladtak, és megelőzték a városban létrejövő beruházások tényleges gazdasági hatásait – közölte Balogh László, amikor arról kérdeztük, milyen főbb trendek mentén alakult tavasszal akár a debreceni, akár a megyei ingatlanpiac.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint arra a szakember a jövőben várható dinamikákra is kitekintve rámutatott, az autóipar megjelenése vélhetően több ezer munkahelyet teremt a következő években a környéken, ami a fizetések emelkedését is magával hozhatja, mindezt pedig a lakáspiac már beárazta. – Emiatt arra számítunk, hogy a drágulás üteme lassulni fog a jövőben, és még nagyobb hangsúlyt kaphat a debreceni agglomeráció a megyei lakáspiacon. Felerősödő agglomerációs kiköltözéssel és élénkülő lakásépítésekkel számolunk a megyében – jegyezte meg Balogh László, majd tágabb perspektívára váltott. – Az országos ingatlanpiaci helyzet egy picit árnyalhatja a dinamikus megyei lakáspiaci élénkülést. Aki ugyanis az év vége felé hitelre szeretne lakást vagy házat vásárolni, annak már 9-10 százalékos lakáshitel-kamatokkal érdemes számolnia. Emiatt sokan előrehozhatják a vásárlásaikat, ami őszig élénk állapotban tudja tartani a megyei lakáspiacot – fejtette ki a szakportál munkatársa, hozzátéve: jó hír lehet a vevőknek, hogy úgy tűnik, a lakástámogatások jövőre is megmaradnak, és a legnagyobb ingatlanhirdetési portálok kínálata is bővülést mutatott az elmúlt hetekben, így lesz miből kiválasztaniuk álmaik otthonát.

RA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában