Külön szakterület

2022.06.13. 14:54

Új szakmai koordinátort neveztek ki a Klinikai Központban

Kiss Csongor professzor látja el a veleszületett vérzékenységben, hemofiliában és trombofiliában szenvedő betegek gondozásának szakmaterületi koordinátori feladatait június elsejétől a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az erről szóló dokumentumot Szabó Zoltán elnök pénteken adta át az új vezetőnek.

Forrás: unideb.hu

– A veleszületett vérzékenységben és trombofiliában szenvedő betegek ellátása a magyar egészségügy egyik kiemelten fontos területe, nincs ez másképp a debreceni régió vonzáskörzetében sem – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kiss Csongor.

A professzor felidézte, hogy ezt a feladatot korábban a vérkészítmények feldolgozásával foglalkozó vérellátó intézetek végezték, a gyógyszerek fejlődésével azonban ez a speciális terület az egyetemi klinikákhoz, megyei kórházakhoz került. Ma Magyarországon néhány központ, köztük a Debreceni Egyetem biztosít teljeskörű ellátást a hemofíliával és más veleszületett vérzékenységgel élő betegeknek, egészen az újszülött kortól, beleértve többek között a kontrollált otthoni ellátás irányítását, koordinálását, az akut vérzéses epizódok kezelését, a tervezett műtéti ellátásokat.  

– A veleszületett vérzékenységben, hemofiliában és trombofiliában szenvedő betegek ellátása nagyon specifikus szaktudást és gyógyszeres kezelést igényel, ezért vált külön szakterületté a hematológián belül is évtizedekig Boda Zoltán professzor irányításával. Jelenleg a Belgyógyászati Klinikán és a Gyermekgyógyászati Klinikán zajlik ilyen típusú betegellátás, amely sokrétűsége miatt egyfajta szakmai koordinációt és harmonizációt igényel. Megtisztelő, hogy ennek a feladatnak az ellátására megbízást, lehetőséget kaptam – tett hozzá Kiss Csongor, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermekhematológiai-onkológiai Osztály osztályvezető egyetemi tanára.

A megbízásról szóló dokumentumot Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke pénteken adta át Kiss Csongor professzornak.

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központ vezetősége elkötelezett a veleszületett vérzékenységben, hemofiliában és trombofiliában szenvedő betegek gondozásának további támogatásában, fejlesztésében. Kiss Csongor professzor eddig is áldozatos, magas színvonalú szakmai munkát végzett ezen a területen. Tevékenységét a jövőben hivatalosan is a szakmaterület koordinátorként folytatja – emelte ki a Klinikai Központ elnöke.  

Az átadáson Kiss Csongor professzor hangsúlyozta: a minőségi betegellátás tudományos igényességgel történő folytatása mellett kiemelten fontos célja, hogy a Debreceni Egyetem ezen a szakterületen 1-2 éven belül megkapja a nemzetközi ellátási akkreditációt.

A Klinikai Központban zajló hematológiai és hemosztázis ellátás eredményességét jelzi, hogy a Debreceni Egyetem szakemberei állnak több hazai szakmai szervezet élén is. A Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság elnöke Illés Árpád professzor, a Belgyógyászati Klinika Hematológiai Részlegének vezetője, a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság elnöki pozícióját több évig Bereczky Zsuzsanna tanszékvezető egyetemi docens töltötte be, jelenleg pedig Kiss Csongor professzor látja el az elnöki feladatokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában