Megyei önkormányzat

2022.06.24. 08:27

Magyar–magyar kapcsolatok ápolására irányuló közös munka

Bővítenék együttműködéseiket.

Forrás: hbmo.hu

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (HBMÖ) az országhatárokon átnyúló tevékenysége részeként több nemzetközi projektben vesz részt. A Hargita megyével kötött testvérmegyei megállapodás révén a két megye folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, ezt a kapcsolatot erősítik meg a „Nemzetköziesedés – Hajdú-Bihar és Hargita megye önkormányzatai együttműködési területeinek bővítése” című projekt által – tájékoztatott hivatalos oldalán a megyei önkormányzat.

Cél a megyei, települési kapcsolatok erősítése 

A kiírást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdette meg, melynek célja a határon túli magyarság boldogulása, anyagi és szellemi gyarapodása, nyelvének és kultúrájának megőrzése és továbbfejlesztése, valamint az anyaországgal való és egymás közötti sokoldalú kapcsolatának fenntartása és erősítése érdekében támogatás nyújtása.

Jelen kiírás a Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar–magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvértelepülési programok és együttműködések támogatására irányul.

A helyi önkormányzati versenyképesség növelésének egyik kulcsa lehet a nemzetköziesedés, azaz a nemzetközi pályázatokban (mint például az Interreg, a Horizon Europe vagy az Erasmus+) való aktív részvétel. Mind Hargita Megye Tanácsa, mind pedig a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat igen aktív ebben a tekintetben, ezen tapasztalatokat szeretnék átadni települési önkormányzataik részére is a későbbiekben. 

Ennek érdekében jött létre az első találkozó június 13. és 15. között Csíkszeredában.

A megbeszélésen a HBMÖ-t Bulcsu László és Tasi Sándor alelnökök képviselték, az önkormányzatok részéről pedig Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere, Kovács Miklós, Báránd polgármestere, valamint Simon Zoltán, Hajdúdorog alpolgármestere vett részt az eseményen. A találkozón kijelölték a közeljövőben rendezendő work­shopok résztvevőit, akiknek a megyei önkormányzatok szakemberei átadják a projektek kidolgozása és menedzselése közben szerzett tapasztalataikat. A modulokat olyan szakemberek tartják, akiknek gyakorlati tapasztalataik vannak a nemzetközi projektmenedzsment területén.

Közös pályázati ötleteket dolgoznak ki a jövőben

A második találkozó Debrecenben lesz, ahol a program hargitai és hajdú-bihari résztvevői közös pályázati ötleteket dolgoznak majd ki az aktuális vagy jövőbeli kiírásokra. A „Nemzetköziesedés” pályázatnak köszönhetően újabb nyertes pályázatok születhetnek, melyek megvalósítása hozzájárul majd a régiók fejlettségének és versenyképességének növeléséhez, illetve a kulturális kapcsolatokon kívül a gazdasági kötelékeket is szorosabbra fűzhetik a felek.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában